Președinta Comisiei Europene, despre scumpirile la energie: Este un fenomen global. Comisia va veni cu propuneri pentru ce putem face la nivel european / Iohannis: Vom căuta soluții mai ample

Carmen Radu sept. 27, 2021 0 comentarii
bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura

Scumpirile la energie sunt un fenomen global, cauzat de o cerere uriașă odată cu revenirea economiei și de un răspuns lent al producătorilor, însă Comisia Europeană va veni cu propuneri de măsuri la nivel european, pentru a elibera gospodăriile vulnerabile și afacerile mici de presiunea prețurilor mari la energie.

„Suntem în curs de a analiza împreună motivele creșterilor de prețuri la energie. Este un fenomen global, nu doar în Europa, ci global, pentru că prețurile la gaze cresc. Există mai multe componente. Primul este că în timpul pandemiei și lockdown-ului economia a fost jos și cererea de energie a fost drastic redusă. Acum vedem o cerere uriașă de gaz, mai ales în Asia, care își revine rapid și duce la creșterea prețului. Al doilea motiv este lipsa unui răspuns rapid al producătorilor. Mă bucur că Norvegia a spus că va crește oferta pe termen scurt și sper că Rusia va face la fel și va lua exemplul Norvegiei”, a afirmat Ursula von der Leyen, într-o conferință comună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.

Președinta Comisiei a explicat că prețurile energiei nu sunt date doar de gaz, ci și de energia regenerabilă, unde prețurile sunt stabile și au scăzut de-a lungul timpului. „Invesitițiile în regenerabile sunt calea corectă, ne fac indepentenți de importurile de gaz, de petrol. Ne dau o energie regenerabilă și cu un cost care scade de-a lungul timpului”, a spus ea.

Oficialul european a menționat că problema scumpirilor va fi discutată săptămâna viitoare la nivel european și urmează și măsuri tot la nivel european.

„Săptămâna viitoare vom discuta acest subiect. Comisia va veni cu propuneri pentru ce putem face la nivel european, cum putem elibera gospodăriile vulnerabile, afacerile mici de presiunea prețurilor mari la energie. Nu vom adresa acest subiect la nivel de stat membru, ci la nivel european, împreună, pentru că experiența ultimilor ani ne arată că, orice criză ar fi, suntem mai puternici când acționăm împreună”, a spus Ursula von der Leyen

Președintele Klaus Iohannis a declarat de asemenea că prețurile mari la energie nu sunt o problemă românească și că, pe lângă faptul că UE le va adresa săptămâna viitoare în Consiliul European, și Guvernul României lucrează la soluții, precum măsurile pentru consumatorii vulnerabili.

„Prețurile mari pe energie, în special pe electricitate, nu sunt o problemă românească. Este vorba de o problemă care se pare că a devenit globală. Toată lumea este afectată de aceste creșteri. Și soluțiile vrem să le căutăm și să le găsim de săptămâna viitoare când avem un Consiliu European și vom avea primele idei și soluții pentru a aborda chesitunea. Chiar dacă această problemă nu este una făcută la noi, trebuie să o tratăm la noi și știu că Guvernul a luat foarte în serios chestiunea, a pregătit și pregătește un pachet, la început pentru consumatorul vulnerabil. Acea lege a fost promulgată la o zi după ce am primit-o de la Parlament, tocmai pentru a da Guvernului timp să pregătească aceste compensații sau alte măsuri care vin pentru oamenii care nu își permit să plătească mai mult. E nevoie de mult mai mult și știu din surse sigure că aceste chestiuni sunt discutate și pregătite la nivel de Guvern. Antreprenoriatul are nevoie de măsuri active, fiindcă aceste prețuri vor fi resimțite foarte repede de economia reală, de unde evident vor avea și un impact asupra altor prețuri. La nivel de Guvern vom căuta soluții mai ample, pentru că dorim să rezolvăm problema durabil”, a afirmat Iohannis.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *