Prețul unui „pint” de bere în Marea Britanie a crescut cu peste 70% de la criza financiară din 2008, ajungând pentru prima dată la 8 lire sterline în Londra, în contextul în care pub-urile britanice se luptă cu inflația mare, scrie Financial Times.
Prețul mediu al unei halbe de bere a crescut de la 2,30 lire sterline în 2008 la 3,95 lire sterline în acest an, potrivit datelor CGA, care analizează în mod regulat prețurile din mostre aleatorii din cele 90.000 de pub-uri și baruri din Marea Britanie. Iar pub-urile amenință cu noi creșteri ale prețurilor, deoarece costul orzului pentru a face berea a crescut din cauza presiunilor create de războiul din Ucraina.
Dacă ar fi crescut conform prețurilor medii de consum din ianuarie 2008 până în aprilie 2022, costul unei halbe ar fi fost de 3,35 lire sterline.
Datele CGA arată că cea mai scumpă halbă a depășit pragul de 8 lire sterline, pentru prima dată în cercetarea sa. Prețul maxim al unei halbe de bere a atins 8,06 lire sterline în Londra în acest an.
Cea mai ieftină halbă de bere din Marea Britanie este în Lancashire, la 1,79 lire sterline, a spus CGA.
Clive Watson, președintele City Pub Group, care operează 41 de pub-uri în Londra și în sud, a spus că costurile ingredientelor au crescut cu 10%, „inflația salarială este probabil de 7%, iar inflația electrică este de 100%, astfel încât aceste creșteri suplimentare de costuri, combinate, pot crește prețul unei halbe de bere cu 12 până la 13 la sută”.
CPG a crescut prețurile între 5 și 6% în decembrie, a spus Watson, dar a și amortizat în business alte costuri în creștere. „Ținem [prețurile] anul acesta, vrem doar ca oamenii să se întoarcă la pub”, a adăugat el.
Directorii de pub-uri au fost reticenți în a crește prețurile, deoarece încearcă să atragă clienții înapoi după perioadele lungi de închidere din timpul pandemiei. Dar creșterile puternice ale costului cerealelor ca urmare a conflictului din Ucraina – un furnizor important de grâu din lume – și creșterile costurilor cu energia și forța de muncă i-au forțat pe mulți să perceapă mai mult pentru mâncare și băutură.
Creșterea costului orzului – unul dintre ingredientele principale ale berii – a avut un mare impact negativ pentru producătorii de bere, au remarcat miercuri analiștii de la Bernstein, estimând că „în cel mai rău caz realist ar avea o inflație a orzului de malț de aproximativ 70%” în acest an.
Greene King, care operează aproximativ 2.700 de pub-uri, a crescut prețurile în medie cu 5 pence o halbă, în timp ce directorul executiv al Marston, Andrew Andrea, a spus că a crescut prețurile cu aproximativ 8% în martie.