Rata anuală a inflației din SUA a crescut la 3,2% în iulie

Redacția aug. 10, 2023 0 comentarii
drapel SUA dolari

Inflația globală din SUA a crescut ușor în iulie față de iunie, ceea ce a întărit argumentele pentru ca Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor la următoarea ședință din septembrie. Biroul de Statistică a Muncii a raportat joi că indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,2% de la o lună la alta, ceea ce reprezintă o creștere de 3,2% pe an, față de rata anuală de 3% în iunie, scrie Financial Times.

Este puțin probabil ca ușoara creștere a ratei anuale principale să conteze prea mult pentru piață, deoarece inflația din iulie 2022 a fost neobișnuit de slabă.

Inflația de bază, care elimină din calcul componentele volatile ale alimentelor și energiei, a crescut cu 0,2% în luna iulie, aceeași rată ca în luna precedentă. Cifra anuală a fost de 4,7%, un ritm mai lent decât în iunie.

Cifrele lunare atât pentru inflația globală, cât și pentru inflația de bază au fost în conformitate cu așteptările Wall Street, în timp ce cifrele anuale au fost sub previziunile Refinitiv.

După ce au atins o rată maximă de 9,1% în vara anului trecut, cifrele privind inflația globală s-au apropiat de ținta de 2% stabilită de Fed. Cu toate acestea, inflația de bază a rămas ridicată, ceea ce a pus presiune asupra băncii centrale americane pentru a menține ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, raportul din iulie ar putea reduce presiunea asupra Fed pentru a majora în continuare ratele în acest an. În timp ce cifrele sunt aproximativ în linie cu cele din luna precedentă, raportul din iunie a marcat o îmbunătățire semnificativă a inflației.

În puțin mai mult de un an, Fed a majorat ratele dobânzilor până la un maxim al ultimilor 22 de ani, de 5,25-5,5%. Președintele Fed, Jay Powell, a declarat luna trecută că banca centrală va decide cu privire la noi majorări ale ratelor de dobândă în funcție de fiecare ședință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *