România a început anul cu deficit de 0,45% din Produsul Intern Brut, într-o singură lună

deficit Sursa foto: Dreamstime

România a început anul 2024 cu un deficit de 0,45% din Produsul Intern Brut (PIB), față de deficitul de 0,25% din PIB înregistrat în luna ianuarie 2023, arată datele publicate marți de Ministerul Finanțelor. Profit.ro scria anterior că deficitul a urcat în ianuarie pentru că Guvernul a semnat în această lunp plăți de câteva miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei.

În sumă absolută, deficitul a fost de 7,89 miliarde lei în ianuarie 2024, în urcare de la 4,02 miliarde lei în ianuarie 2023.

Veniturile totale au crescut cu 19,7% de la an la an și au însumat 47,39 miliarde lei în ianuarie 2024. Dinamica acestora a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din contribuții de asigurări, TVA, accize și fonduri europene.

În schimb, cheltuielile au crescut mai mult, cu 26,7% de la an la an, în ianuarie, ajungând la 55,28 miliarde lei.

Au continuat creșterea puternică cheltuielile pentru investiții, care s-au ridicat la 7,37 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mult decât în ianuarie 2023, când au fost în valoare de 1,94 miliarde lei. Interesant, cele mai mari au fost cheltuielile din fonduri naționale, care s-au ridicat la 5,6 miliarde lei, în timp ce cele din fonduri europene au fost de 1,7 miliarde lei. Anul trecut, raportul era invers: investițiile din fonduri europene erau mai mari decât cele de la buget. Nu este clar unde au mers aceste fonduri, ținând cont că, de obicei, luna ianuarie nu este una în care investițiile în infrastructură sunt puternice, din cauza vremii neprielnice.

Din nou interesant, este prima oară când apare o categorie de „venituri suplimentare încasate din digitalizare”, însă momentan nu este trecută nicio sumă în dreptul acestei categorii.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *