România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat / A fost lansată cea mai complexă platformă de promovare a turismului cultural

12 rute culturale Cetatea Medievală Bistrița. Foto: România Atractivă

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din 35 de județe, cu un total de 275 de obiective culturale, a fost lansată miercuri. Este primul program național de turism cultural, realizat prin PNRR.

Cu ajutorul noii platforme, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră.

Programul de turism cultural al României include 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat, prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate inclusiv prin infrastructură rutieră specifică, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

România Atractivă: Rute tematice și sute de obiective de vizitat

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomia locală – sunt doar o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României, precizează inițiatorii proiectului, într-un comunicat de presă.

Rutele din programul România Atractivă:

 • Ruta castelelor (județele Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș);
 • Ruta curiilor din Transilvania (județele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Sălaj, Satu Mare);
 • Ruta culelor (județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea);
 • Traseul gastronomiei tradiționale românești (județele Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea);
 • Ruta bisericilor fortificate (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita, Sibiu);
 • Ruta bisericilor de lemn (județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea);
 • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei (județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui);
 • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României (județele Alba, Bihor, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu);
 • Ruta castrelor romane (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Vâlcea)
 • Ruta cetăților (județele Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Contanța, Covasna, Harghita, Mehedinți, Mureș, Hunedoara, Sălaj);
 • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 8 obiective promovate (județul Tulcea);
 • Ruta satelor cu arhitectură tradițională (județele Alba, Argeș, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea).

Platforma multimedia are website www.romania-atractiva.ro și aplicație mobilă de travel, România Atractivă.

Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, are 211 beneficiari direcți (custozii obiectivelor culturale de vizitat) iar beneficiari principali ai programului devin de astăzi turiștii români și străini.

Pplatforma multimedia România Atractivă are și o aplicație mobilă de travel, disponibilă gratuit atât pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS, cât și Android https://romaniaatractiva.app.link/download.

Pentru program a fost dezvoltată în premieră o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulație internațională, în care este prezentată istoria fiecărui obiectiv cultural.

România atractivă: foto, video, tururi virtuale 3D și animații

Unică prin tipologia cuprinzătoare de conținut video, foto, tururi virtuale, reconstrucții 3D, animații, ghiduri audio, texte de prezentare, recenzii utilizatori, platforma are rolul de a furniza informații despre tematicile rutelor existente și despre obiectivele incluse în aceste rute.

Astfel, aceasta aduce viitorul turist cât mai aproape de experiențele pe care le poate descoperi offline și îl ajută în alegerea destinațiilor de călătorie.

În platformă sunt introduse cele 275 de obiective turistice, iar materialele lor de prezentare au fost traduse în engleză, franceză, rromani și o parte din ele în germană și maghiară.

Cumulat au fost produse peste 5.800 de materiale, la care se adaugă 98 de planuri de revitalizare ce vor ajuta unele obiective să atragă interesul publicului și să-și găsească surse de autofinanțare.

Platforma România Atractivă permite și încurajează completarea cu noi informații, fie ele referitoare la alte obiective turistice aflate pe rute, fie referitoare la evenimente tematice care se organizează în țară și care pot fi acum accesate centralizat de iubitorii de turism cultural și istoric.

Aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android, face mai simplu accesul la acest conținut. Accesarea se poate realiza în mod anonim sau cu cont de utilizator care permite personalizarea conținutului după preferințe și postarea de recenzii la obiective.

Prin sistemul de geolocalizare, utilizatorului i se afișează inclusiv obiectivele din proximitate. Aplicația mobilă se poate folosi în mod offline, iar conținutul salvat se poate vizualiza și atunci când telefonul nu are semnal.

Atât dezvoltarea cât și mentenanța aplicației sunt realizate de Eventya, companie parte din Asocierea Terra Building – Eventya, consorțiu câștigător al licitației aferente implementării proiectului. Eventya a creat multe alte aplicații culturale și de travel din România, printre cele mai de succes numărându-se Brașov Tourism App, Sibiu City App, Discover Dolj, Visit Harghita, Visit Covasna, Galați City App, Visit Maramureș, Salina Turda App, dar și aplicații pentru instituții culturale, precum FITS App, aplicația Festivalului Internațional de Teatru, Muzeul ASTRA App, Teatrul Gong sau Filarmonica Sibiu App. Pentru România Atractivă, compania va oferi și după finalizarea programului (iunie 2026) încă 5 ani de întreținere constantă și suport pentru aplicație și website.

Infrastructura rutieră de semnalizare a obiectivelor pe 55.000 de kilometri pătrați

Demersul inițial de mapare și dezvoltare de conținut aferent celor 275 de obiective turistice, realizat în perioada 2023-2024 și integrat în platforma multimedia, va fi completat, în etapa următoare a programului, de cel constituit de amplasarea infrastructurii rutiere de semnalizare a fiecărui obiectiv aflat pe cele 12 rute turistice culturale.

De la startul proiectului până în prezent, a fost realizat primul raport de cartografiere a obiectivelor turistice culturale, la nivel național.

A fost realizată localizarea in situ și realizarea de măsurători necesare pentru semnalizarea în teren a obiectivelor din România Atractivă.

Acestea sunt situate pe o arie de aproximativ 55.000 kilometri pătrați dintre care 4.950 kilometri pătrați vor avea un ritm foarte intens de semnalizare.

Mai precis, un obiectiv va acoperi aproximativ 200 km2 semnalizați, respectiv pe fiecare 18 kilometri pătrați vor exista în medie 20 de puncte de semnalizare. Necesarul estimat este de 5.759 ore pentru amplasarea celor peste 8.000 de elemente de infrastructură.

Mijloacele de semnalizare vor respecta standardele aplicabile semnalizării rutiere (tablă din oțel zincat sau aluminiu de grosime 1 mm, tratată anticoroziv, vopsită în câmp electrostatic, cu aplicare de folie reflectorizantă clasa 3), iar garanția acordată mijloacelor de semnalizare va fi de minimum 7 ani.

Despre Programul România Atractivă

România Atractivă, primul program național de susținere a turismului cultural-istoric, a luat startul în 2023 și se va finaliza în iunie 2026.

Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritățile locale, alături de turiștii români și străini.

Programul este coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și implementat împreună cu echipele profesionale ale consorțiului declarat câștigător în urma licitației organizate de minister în anul 2022: Terra Building, companie românească specializată în infrastructură rutieră și Eventya, companie specializată în dezvoltarea de aplicații de travel și content marketing.

Bugetul aferent programului conține realizarea a 98 de planuri de revitalizare pentru obiective turistice, dezvoltarea platformei multimedia (website și aplicație mobilă), documentare și realizare de conținut foto, video, text, audio în limba română, engleză, franceză, rromani, dar și în germană și maghiară, realizarea raportului de cartografiere și implementarea infrastructurii rutiere (peste 8.000 de semnalizări pe o suprafață de peste 55.000 de kilometri pătrați), alături de promovarea prin campanii de marketing și relații publice.

Sursă informații și foto: România Atractivă – comunicat de presă

Cetatea Medievală Bistrița. Foto: România Atractivă

Comentarii

 1. Aplicatia nu e atat de performanta incat sa faci cat mai putine cautari.
  Daca doresti sa identifici obiectivele din Prahova sau Vaslui sau alt judet nu poti sa le localizezi cu filtru pe judet.
  Trebuie luat la mana fiecare ruta sa selectezi si de multe ori in ruta e trecut intai obiectivul si judetul pe urma si trebuie sa dai clic da vezi si judetul.
  Apoi daca vreau ruta castelelor, sa zicem, sunt insirate intr-o ordine de neinteles castele din judete fin colturi diferite ale tarii.
  In ziua de azi nimeni nu mai vrea sa buchiseasca in aplicația asta cu bani din PNRR pentru ca nu e practica.
  Intradevar , sunt obiective interesante dar daca vreau sa fac o ruta e nefunctionala.
  Nu-i o harta cu toate obiectivele din acea ruta.
  Si e cam inutila cu acele inșiruiri de obiective.
  Scria undeva la gastronomie despre nu stiu ce bunatati din Salaj dar denumirile astea cu Silvania poate fi despre un vin cu indicatie geografica si atat.
  Nimic senzational!
  Sau nu am vazut un tur al cramelor din Prahova, Vrancea, Alba, Timis ca sa nu indic nume de crame.
  Poate merge aplicația asta la cei care nu au facut niciodata turism intern.😪
  Bani irositi, nefunctionala si inutila aceasta aplicatie.😲
  Merci,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *