Șoferii maghiari merg în masă în țările vecine, inclusiv în România, pentru a face plinul / Carburanții s-au scumpit după eliminarea plafonării / Un primar din Ungaria spune că va alimenta mașinile primăriei din România

benzinarie Sursa foto Pixabay (1)

După ce guvernul de la Budapesta a eliminat plafonarea prețului carburanților, tot mai mulți maghiari care locuiesc în apropierea graniței alimentează în străinătate, deoarece este mai ieftin să faci rost de combustibil în țările vecine, scrie publicația Index.hu.

În Slovacia, benzina 95 este cu aproximativ 50 de forinți (62 de bani), iar motorina este cu 60 de forinți (74 de bani) mai ieftină, iar în România, șoferii care trec granița de est pot economisi 100 forinți (1,24 lei) pe litru la benzină și 110 forinți (1,36 lei) pe litru la motorină.

La prima benzinărie din Croația, situată după punctul de trecere a frontierei de la Dravaszabolcs – unde benzina de 95 este cu 118 forinți (1,46 lei) pe litru și motorina cu 122 forinți (1,51 lei) mai ieftină decât în Ungaria – se prezintă tot mai multe mașini cu numere de înmatriculare maghiare, a relatat RTL Híradó despre acest fenomen.

“Dacă cineva locuiește în imediata vecinătate a frontierei și pornește cu rezervorul gol sau aproape gol și îl umple, poate realiza economii de 5-6 mii forinți (60-75 lei)”, a declarat un automobilist maghiar care face naveta.

Benzina este mai ieftină în străinătate din cauza TVA-ului

Primarul din Kübekháza a relatat că locuitorii, pe lângă alimentarea cu combustibil, își fac adesea cumpărăturile în România din cauza prețurilor mai mici.

“Tot ce pot adăuga este că și municipiul nostru va alimenta de acolo începând de săptămâna viitoare. Vom alimenta din România. Avem un număr fiscal comunitar, vom alimenta mașinile noastre acolo”, a declarat primarul Róbert Molnár.

Secretarul general al Asociației Maghiare a Uleiurilor Minerale, Ottó Grád, a declarat că faptul că carburanții sunt mult mai ieftini în țările vecine decât în Ungaria se explică în mare parte prin TVA-ul de 27%.

AZ RTL a întrebat guvernul dacă intenționează să reducă valoarea TVA-ului la carburanți, dar nu a primit încă un răspuns la întrebarea sa.

Experții se așteaptă la o creștere serioasă a prețurilor pe piața carburanților în a doua jumătate a anului 2023. Dacă procesele de pe piața mondială evoluează conform așteptărilor, la stațiile de alimentare din Ungaria se pot realiza prețuri de peste 800 de forinți pe litru (9,89 lei) , atât pentru benzină, cât și pentru motorină, mai scrie publicația citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *