Stațiunea Bansko din Bulgaria a atras aproape 200 de mii de turiști în această iarnă/ Românii sunt pe locul al treilea în clasamentul turiștilor străini

schi, pârtie, munte, iarnă, stațiune Sursa foto: Unsplash / Maarten Duineveld

Peste 190.000 de turiști au vizitat stațiunea de schi Bansko din Bulgaria  în sezonul de iarnă, potrivit unui raport al municipalității din Bansko, furnizat pentru BTA. De la începutul lunii decembrie și până pe 15 aprilie – la o zi după încheierea oficială a sezonului, stațiunea montană a fost vizitată de turiști din Bulgaria, din țările vecine din Balcani, din diverse țări europene și din Statele Unite.

Datele arată că numărul de înnoptări în timpul sezonului de iarnă a fost de peste 656.000. În sezonul de iarnă precedent, numărul de turiști care au vizitat Bansko a fost puțin peste 225.000, adică cu aproximativ 35.000 mai mulți, iar numărul de înnoptări a fost cu aproape 51.000 mai mare. În comparație cu sezonul 2021-2022 însă, sezonul de iarnă trecut este deja mai puternic în ceea ce privește numărul de turiști, aproximativ 188.000. Numărul de înnoptări din sezonul 2021-2022 a depășit cu aproximativ 30.000 numărul de înnoptări din sezonul actual.

În această iarnă, stațiunea montană a fost vizitată în principal de turiști bulgari – 163.250 în total, care au efectuat peste 101.000 de înnoptări. Din străinătate, cei mai mulți viztatori au fost din Grecia. Peste 20.000 de turiști greci au vizitat Bansko în această iarnă, cu 48.582 de înnoptări. Urmează britanicii pe locul al doilea și românii, pe al treilea. Turiștii din România au fost aproape 18.000, iar cei din Marea Britanie – puțin peste 18.200.

Președintele Uniunii de Afaceri Turistice din regiunea Bansko, Malin Bistrin, într-un interviu pentru BTA, a descris sezonul de iarnă ca fiind bun. “A fost un succes, cu adevărat dificil și provocator, dar turismul nu poate fi ușor, așa am acceptat-o, luptăm cu dificultățile, mai ales după COVID-19”, a spus Bistrin.

Potrivit acestuia, evenimentele politice din jurul țării și apropierea a două războaie afectează piețele majore – ucraineană, rusă și israeliană. “Aceste piețe sunt extrem de importante pentru noi, lucrăm pe ele de mulți ani”, a comentat Bistrin.

Datele furnizate de municipalitatea din Bansko arată că numărul turiștilor israelieni în acest sezon de iarnă a fost de aproape 9.000, cu peste 38.000 de înnoptări. Prin comparație, în sezonul de iarnă 2022-2023, numărul turiștilor din Israel a fost de aproximativ 19.000, iar numărul de nopți petrecute a fost de 85.639.

“Oaspeții noștri din acest an au fost în mod tradițional piețele pe care ne descurcăm bine. Acestea sunt Marea Britanie, țările din Balcani, bineînțeles că bulgarii sunt cei mai importanți pentru noi și am subliniat mereu acest lucru pentru că sunt piața noastră cea mai sustenabilă. În urmă cu câțiva ani ne-am îndreptat către Europa Centrală, oaspeții au venit din aceste țări, așa că turismul este o afacere cu o perspectivă lungă pentru noi și știm acest lucru”, a adăugat el.

Așteptările pentru sezonul estival din Bansko sunt optimiste, având în vedere buna cooperare cu municipalitatea și programul cultural bogat în mod tradițional, cu multe evenimente și activități, potrivit lui Bistrin.

 

Sursa foto: Unsplash / Maarten Duineveld

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *