Surse: România are un acord pentru import de gaze din Azerbaidjan

romgaz

România are un acord un acord cu Azerbaidjan, pentru import de gaze, într-un efort de diversificare a surselor energetice, conform unor surse politice. În acest moment este așteptat doar acordul Turciei pentru tranzitul gazelor, potrivit acestora. 

România depinde de Turcia pentru livrările prin conducta transbalcanică, dar și de Grecia și Bulgaria – pentru terminarea proiectului întârziat al coridorului vertical de gaze. Bulgaria estimează operaționalizarea coridorului în octombrie, deși acest termen este contestat de experți. Săptămâna trecută, Sofia și Baku au ajuns la un acord privind schimbul de energie electrică din Bulgaria cu gaz din Azerbaidjan. România mai speră că interconectorul va fi extins la o capacitate de cinci miliarde de metri cubi pe an (de la trei bcm) pentru a putea menține o capacitate semnificativă. Însă conducta va avea nevoie de stații de compresie mai puternice pentru a atinge această capacitatea extinsă.

Încă dinainte de invazia rusă în Ucraina, oficialii din domeniul energiei din România au început să caute furnizori alternativi de gaze în jurul Mării Negre, în regiunea Mării Caspice și a Orientului Mijlociu, dar până acum nu au fost anunțate acorduri în acest sens. Ministrul Energiei Virgil Popescu a condus o delegație românească la Forumul Energetic de la Baku, o conferință organizată în capitala azeră.

„Finalizăm detaliile unei colaborări pentru a diversifica sursele, dar și pentru a suplimenta aprovizionarea țării noastre cu petrol și gaze”, a scris Popescu într-o postare pe Facebook, după întâlnirea cu reprezentanții companiei azere de petrol și gaz Socar.

Până acum însă, România nu a anunțat încheierea vreunui contract cu Azerbaidjan. Nu au fost încă anunțate acorduri specifice, deși ministrul energiei al Azerbaidjanului a declarat că țara din Caucazul de Sud va crește exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde de metri cubi în acest an, de la 8,2 miliarde de metri cubi în 2021.

Ministrul a vorbit despre „relația puternică și stabilă” dintre România și Azerbaidjan, invocând contacte bilaterale frecvente. Popescu a mai spus că „devine din ce în ce mai clară cooperarea dintre cele două ţări în domeniul energiei” şi a remarcat „disponibilitatea de a investi în proiecte comune pentru consolidarea securităţii energetice şi diversificarea surselor şi rutelor”.

Ministrul azer al Energiei, Parviz Șahbazov, a remarcat că, pe termen scurt, prioritatea guvernului de la Baku este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a furniza gaze naturale către Balcani.

Sursa foto: romgaz.ro

Comentarii

  1. Și vor aduce gazul cu găletușa! Avem gaze în Romania că au început să iasă pe la oameni prin curți iar guvernanții se chinuie să aducă gaz de unde a înțărcat Mutu iapa! Așa.i când interesele intermediarilor este peste interesul național!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *