Transgaz preia operarea Sistemului Național de Gaze din Republica Moldova

Redacția sept. 19, 2023 1 comentarii
transgaz

Compania națională de transport a gazelor naturale Transgaz, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău, preia de la Moldovatransgaz SRL, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport a gazelor naturale din Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

„La data de 4 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a semnat contractul de locațiune a rețelelor de transport gaze naturale din această țară, prin care va prelua, începând cu data 19 septembrie, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, contract care a fost aprobat de către Autoritatea Națională de Reglemementare Energetică din Republica Moldova”, se transmite în comunicatul de presă.

Desemnarea VMTG ca unic operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova este consecința neîndeplinirii de către Moldovatransgaz a cerințelor de separare și certificare („unbundling”) conform Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, a Directivei 2009/72/CE privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și a Legii 108/27.05.2016.

„Prin preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport a gazelor naturale de la Moldovatransgaz, Vestmoldtransgaz va administra întreaga infrastructură gazieră din Republica Moldova. Investițiile realizate de Transgaz pe teritoriul României – dezvoltările SNT în zona de Nord-Est a țării: gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, modernizarea stațiilor de comprimare Siliștea și Onești 2, execuția stațiilor de comprimareOnești 1 și Gherăești, interconectorul Iași-Ungheni, respectiv pe teritoriul Republicii Moldova – gazoductul Ungheni-Chișinău, sunt investiții strategice în valoare de aproximativ 430 milioane euro. Prin aceste investiții s-au creat premisele diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, creșterii gradului de securitate în aprovizionare cu gaze naturale pentru această iarnă și pentru anii următori, precum și posibilitatea extinderii SNT Moldova în scopul racordării la rețelele de distribuție a gazelor care se vor dezvolta ulterior, a gospodăriilor și consumatorilor industriali care nu au încă acces la aceste resurse. Vestmoldtransgaz, acum, după preluarea operării SNT, are în analiză reactualizarea Planului de Dezvoltare al SNT pe 10 ani, care se va publica pe site- ul companiei, în cel mai scurt timp posibil. Transgaz își consolidează reputația internațională și dezvoltă nivelul de încredere al investitorilor noștri, care sunt investitori într-o multinațională românească din sectorul energetic. Am încredere în echipele Transgaz și Vestmoldtransgaz și sunt convins că bunele practici care au făcut ca societatea noastră să devină o companie etalon în România vor fi rapid adoptate și implementate în Republica Moldova,contribuind astfel la creșterea gradului de securitate energetică al acestei țări”, a declarat Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz.

Sursa foto: Transgaz

Comentarii

  1. Interesanta mentalitate a celor de la Transgaz, ca se ocupa de consumatorii din Rep Moldova ,dar de consumatorii din Romania ,?
    –Cine se ocupa ? Sunt in multe zone rurale oameni care nu prea mai au cu ce sa faca focul in soba caci accesul catre padure este toto mai scump si mai greu accesibil .
    Ungaria care nu are rezerve de gaze ca si Romania ,are peste 60% consumatori casnici racordati la retea de gaze, Iar pe la noi ,tot cu paie si crengi ,mai fac focul in sobe ,multi romani Dar pana cand ,oare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *