Turismul în 2022, între revenirea voucherelor de vacanță, pandemie și inflație, care va scumpi totul

Turcia turism Kusadasi

Cum unele destinații turistice externe s-au deschis anul trecut și numărul turiștilor români, care preferă vacanțele în străinătate este mai mare. De asemenea, Early Booking a revenit în atenție, mai ales după ce la începutul pandemiei era evitat atât din cauza nesiguranței alimentate de pandemie, cât și din cauza incertitudinii zborurilor, care se anulau în mod repetat.

„Sunt la fel de multe zboruri directe spre Hurghada și Sharm el Sheikh din București, dar și din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Baia Mare, pe lângă cele spre Zanzibar, Republica Dominicană, Maldive, Dubai – care au fost și anul trecut. În plus sunt vacanțe în Antalya, Madeira, Republica Capului Verde și o serie de circuite în Egipt, Tunisia, Sri Lanka, Istanbul, Atena, Paris, Coasta de Azur, Praga, Barcelona, Lisabona, dar și Portugalia, Malta – care anul trecut nu s-au putut realiza în grupuri organizate”, spune Alin Burcea, CEO-ul turoperatorului Paralela 45.

De exemplu, Turcia era pe lista galbenă în decembrie 2020 și la întoarcerea în țară, turiștii intrau în carantină 14 zile. În Grecia se cerea izolare trei zile la intrarea în țară, stare de fapt care încurca turismul.

„Sunt condiții diferite de călătorie anul acesta, alte reguli. Per ansambu, numarul celor care merg în vacanță de revelion în străinătate este mai mare față de anul trecut”, explică Burcea.

Vacanțele se vor scumpi în 2022

Iar anul 2022 vine cu vești amestecate. În partea bună, din punctul de vedere al turiștilor, în special angajați la stat, al agenților de turism și operatorilor de spații de cazare este revenirea la acordarea voucherelor de vacanță. În partea cealaltă este inflația în creștere, care afectează toate domeniile, dar de plătit, până la urmă, e plătită majoritar de beneficiarii finali ai bunurilor și serviciilor de pe piață.

„Este dificil de estimat cum va fi 2022, depinde foarte mult de evoluția pandemiei. Este un lucru benefic reluarea acordării voucherelor de vacanță, ceea ce va impulsiona turismul intern, atât în ceea ce privește călătoriile în România cât și fiscalizarea unităților de cazare”, precizează Alin Burcea.

Ofertele de vară pentru 2022 în destinații externe sunt deja disponibile în Early Booking, cu diverse reduceri.

Turcia, cu economia afectată de picajul lirei, are, ca de obicei, multe oferte atractive și reduceri. Apoi se reiau vacanțele în Cipru, în acest an, cu plecări din București și Cluj-Napoca, ofertele pentru insulele grecești Creta (Heraklion și Chania), Rodos, Zakynthos, Santorini, cu plecări din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sunt listate, cele pentru Spania, Italia, la fel.

„Încurajăm oamenii să rezerve vacanțele din timp, în Early Booking, deoarece preconizăm că tarifele vor crește pe măsură ce se relaxează din nou restricțiile de călătorie”, arată Burcea.

De asemenea, acesta recomandă să se încheie asigurări medicale cu extensie Covid și STORNO, astfel încât vacanțele să fie în siguranță indiferent de situație, mai ales că întreaga Europă, cu excepția României s-a înroșit din cauza infecțiilor cu varianta Omicron a coronavirusului.

Sursa foto: Petru Clej

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.