Ungaria majorează de urgență rata dobânzii pentru a opri căderea forintului, care s-a apreciat cu 3% față de euro după anunț

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria, bruxelles, consiliul european

Banca Națională a Ungariei e majorat vineri dimineață rata dobânzii pentru a opri căderea liberă a monedei sale.

S-a întâmplat la mai puțin de o lună după ce a promis că va pune capăt acestei înăspriri de politică monetară, cea mai drastică din UE, și la câteva minute după ce premierul Viktor Orban a declarat că i-a cerut ministrului său de finanțe și băncii centrale să țină în frâu inflația, notează Bloomberg.

Drept urmare, banca a anunțat o nouă facilitate de depozit de o zi și a precizat că va oferi o dobândă de 18% pentru aceasta, față de dobânda de bază de 13%.

În plus, banca centrală va oferi o dobândă de 17% pentru un nou instrument de swap pe o zi care oferă lichiditate în valută, a declarat vineri viceguvernatorul Barnabas Virag.

Provocările la adresa forintului au necesitat “desfășurarea unor instrumente temporare, cu obiective precise”, potrivit declarației sale video, publicată după ședința Consiliului Monetar. “A fost nevoie de intervenție”, a spus Virag. 

Moneda maghiară a crescut cu până la 3% față de euro  

În plus, banca centrală va furniza valută pentru a acoperi costurile de import de energie din Ungaria, care au contribuit la deprecierea forintului, una dintre monedele cu cele mai slabe performanțe din lume. 

Vineri dimineață, forintul a urcat cu 3% în raport cu euro după anunț, cel mai mare salt din 2011 încoace, reducând pierderile sale de la începutul anului la mai puțin de 12%.

Premierul Orban vrea inflația redusă la jumătate peste un an

Inflația a urcat în septembrie la nivelul record de 20,1%, de la 15,6% în august. Nemulțumit de acest nivel, premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri își dorește ca inflația să ajungp la jumătate până la finalul anului viitor, transmite Reuters.

“Am cerut cu tot respectul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei şi am solicitat ministrului de Finanţe să reducă inflaţia cel puţin la jumătate, până la finalul anului viitor”, a declarat Orban, la postul de stat de radio.

El a adăugat că se aşteaptă la o rată a inflaţiei de sub 10% până la finalul lui 2023.

Premierul ungar nu a dat detalii suplimentare, însă a dat asigurări că lupta contra inflaţiei este extrem de importantă.

 

 

Sursa foto: European Council

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *