USR, proiect pentru reintroducerea pedepsei cu închisoarea pentru evaziune fiscală, chiar dacă inculpații achită prejudiciul

Redacția sept. 3, 2021 0 comentarii
coruptie. bani. pixabay

Mai mulți senatori și deputați USR au inițiat proiect de lege prin care propun reintroducerea pedepsei cu închisoare pentru evaziune fiscală, chiar dacă inculpații plătesc prejudiciul. Senatorul USR-PLUS de Iași Cristi Berea anunța încă din luna iunie depunerea acestei inițiative legislative.

Propunerea legislativă a parlamentarilor USR urmărește să elimine posibilitatea plăţii unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracţiunea de evaziune fiscală, să reintroducă pedepsirea faptei chiar și în condiţiile achitării prejudiciului şi să instituie o diminuare a limitelor de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor şi penalităţilor, înainte de primul termen de judecată.

La data de 1 septembrie 2021, propunerea legislativă a fost prezentată în Biroul Permanent al Senatului, fiind trimisă pentru raport la Comisia juridică și la Comisia pentru buget.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în luna aprilie un proiect de lege inițiat de PSD și votat în decembrie 2020, în ultima zi a fostei legislaturi, care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul plus un bonus de 20%, indiferent de valoarea prejudiciului. Președintele a ales să promulge legea chiar dacă avea posibilitatea retrimiterii ei în Parlament.

Legea a fost puternic criticată de magistrați, pe motiv că încurajează infracțiunile de evaziune fiscală, dat fiind că prejudiciul poate fi achitat oricând pe durata anchetei sau judecării procesului.

Chestionat de Economedia în urmă cu aproape trei luni, Ministerul Finanțelor spunea că era „în curs de a crea un grup de lucru care să analizeze impactul legii”.

 

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.