Un senator USR PLUS propune modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare și înăsprirea pedepselor / Ce se întîmplă dacă evazionistul plătește prejudiciul până la primul termen plus un bonus de 20%

cristi berea Sursa Foto: Facebook

Senatorul USR PLUS de Iași Cristi Berea a depus o inițiativă legislativă pentru înăsprirea pedepselor pentru evaziune fiscală, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro.

Inițiativa legislativă  elimină posibilitatea plății unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracțiunea de evaziune fiscală.

Dacă evazionistul achită  prejudiciul majorat cu 20%, plus plata dobânzilor și penalităților, înainte de primul termen de judecată, atunci limitele pedepsei se reduc la jumătate, dar nu scapă de pedeapsa penală.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 1 aprilie un proiect de lege inițiat de PSD și votat în decembrie 2020, în ultima zi a fostei legislaturi, care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul plus un bonus de 20%, indiferent de valoarea prejudiciului.

Legea a fost puternic criticată de magistrați, pt motiv că încurajează infracțiunile de evaziune fiscală, dat fiind că prejudiciul poate fi achitat oricând pe durata anchetei sau judecării procesului.

 

  • Cristi Berea: „Legea, în forma actuală, încurajează și nu combate evaziunea fiscală. Chiar și înainte de promulgarea noilor prevederi, evaziunea fiscală în România ajungea la 28 de miliarde de euro. Nu avem nevoie de banii aceștia și cei care au furat din banul public nu trebuie pedepsiți drastic? Bunăstarea evazioniștilor e suportată de contribuabili cinstiți care nu primesc nicio recompensă pentru cinstea lor. În schimb, avem grijă ca un hoț să nu facă pușcărie dacă, prins fiind, dă înapoi prada. Statul, la rândul lui, trebuie să majoreze taxe care să acopere deficitul bugetar, fapt ce conduce la o scădere a nivelului de trai, ori rolul nostru în Parlament este să acționăm în beneficiul cetățenilor cinstiți pe care îi reprezentăm, nu să-i mângâiem pe creștet pe hoți, în cazul în care-i prindem furând”.

Noua inițiativă legislativă prevede că:

– fraudele privind rambursările de TVA și alte restituiri sunt infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, iar asocierea în vederea săvârșirii acestor fapte, cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi;
– sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale este considerată infracțiune de evaziune fiscală și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi.
– În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate” iar alineatele (11) și (12) de la Art.10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se abrogă.

Context

Potrivit comunicatului USR PLUS, evaziunea fiscală conduce topul celor mai des întâlnite infracțiuni săvârșite de către persoanele juridice din România, în ultimii ani frecvența acestora crescând îngrijorător de mult. De asemenea, se estimează că bugetul UE pierde anual 1.000 miliarde prin evaziunea fiscală la nivel european.

Un euro-barometru relevă faptul că mai mult de 80% dintre cetățenii României se așteaptă ca lupta împotriva evaziunii fiscale să se intensifice, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani se constată un trend crescător al fenomenului.

Citește și

Marea amnistie. Legea care îi scapă pe evazioniști de pușcărie, utilă pentru mii de inculpați deoarece retroactivează/ Posibili beneficiari: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță

EXCLUSIV Efectele legii care scapă evazioniștii de închisoare dacă dau banii înapoi: Ar trebui achitate prejudicii de aproape jumătate de miliard de euro, plus un spor de 20 % – cifre oficiale furnizate de marile parchete

BREAKING Șeful DNA: Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul „va stimula activitatea infracțională” / Chiar dacă va fi modificată, se va aplica legea penală mai favorabilă

Iohannis spune că a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul ”pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege”. Președintele avea, totuși, dreptul să returneze legea Parlamentului

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: