Vânzările auto din China au scăzut cu 12% în iunie, din cauza deficitului global de semiconductori

Redacția iul. 9, 2021 0 comentarii
masini, bmw

Vânzările auto pe piaţa chineză au scăzut cu 12,4% în iunie, din cauza deficitului global de semiconductori, care a afectat producţia pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Vestea bună pentru producătorii auto globali care au investit masiv în China este că livrările de automobile electrice şi hibride s-au majorat cu 139,3% în iunie, la 256.000 de unităţi.

Luna trecută, livrările au totalizat 2,02 milioane de vehicule, comparativ cu perioada similară din 2020, a informat vineri Asociaţia Producătorilor Auto din China (CAAM).

În primele şase luni din acest an, vânzările au crescut cu 25,6%, la 12,89 milioane de vehicule.

Chen Shihua, oficial în cadrul CAAM, a afirmat la o conferinţă de presă că deficitul global de semiconductori a afectat semnificativ producţia auto a Chinei luna trecută, dar, ţinând cont de redresarea generală a economiei, Asociaţia Producătorilor Auto încă este moderat pozitivă privind perspectivele pieţei auto interne.

Ca un semn promiţător pentru producătorii auto globali care au investit masiv în China, livrările de automobile electrice şi hibride s-au majorat cu 139,3% în iunie, la 256.000 de unităţi.

Producătorii de vehicule electrice, cum ar fi Nio Inc, Xpeng Inc şi BYD, şi-au extins capacităţile de producţie în China, unde autorităţile promovează automobilele electrice şi hibride pentru a reduce poluarea.

Tesla Inc a vândut în mai 33.155 maşini electrice produse la fabrica sa din China.

În primele şase luni din acest an, livrările de automobile electrice şi hibride au crescut cu 201,5%, la peste 1,2 milioane de vehicule, echivalentul vânzărilor totale din 2019, arată datele CAAM.

Vânzările de automobile electrice şi hibride (EV) pe piaţa chineză ar urma să crească anual cu peste 40% în următorii cinci ani, a estimat luna trecută Fu Bingfeng, vicepreşedinte executiv la Asociaţia Producătorilor Auto din China.

La o conferinţă de presă a CAAM, Fu Bingfeng a indicat că Asociaţia se aşteaptă ca anul acesta să fie livrate 1,9 milioane de automobile electrice şi hibride, iar anul viitor 2,7 milioane.

China ar putea extinde dincolo de 2022 subvenţiile acordate pentru achiziţionarea de automobile electrice şi hibride, pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector, a afirmat la aceeaşi conferinţă Wan Gang, consilier guvernamental, cunoscut în presa chineză drept “tatăl EV”.

Deficitul global de semiconductori şi creşterea preţurilor materiilor prime au afectat semnificativ producătorii auto din China, a afirmat recent Chen Shihua. Acesta a adăugat că Asociaţia Producătorilor Auto din China îşi menţine previziunile pozitive privind sectorul auto.

Anterior, CAAM previziona o creştere a vânzărilor pe piaţa auto chineză de 6,5% anul acesta.

Autorităţile de la Beijing vor ca automobilele electrice şi hibride să reprezinte 20% din totalul vânzărilor auto până în 2025, faţă de aproximativ 5% acum.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *