Vrei o mașină electrică? Top 5 avantaje și dezavantaje

G4Media mart. 24, 2021 0 comentarii
masina electrica, incarcare Sursa foto: Pexels

[carvertical]

Automobilele electrice cresc în popularitate de la an la an. Astfel, persoanele care își doresc să achiziționeze o mașină nouă pot lua în considerare această opțiune. Totuși, există o serie de compromisuri pe care proprietarii le fac pentru a deține o mașină electrică și este indicat să vă informați în detaliu înainte de a lua o decizie care vă poate pune anumite probleme.

La fel ca în cazul oricărui autovehicul, cu precădere second-hand, trebuie să cunoașteți cât mai multe detalii despre starea mașinii, mentenanța efectuată și istoricul de daune/kilometraj al acesteia. O platformă unde aveți posibilitatea de a verifica istoricul mașinii de care sunteți interesat este carVertical, aici regăsindu-se o multitudine de informații despre autovehicul, precum specificații tehnice, kilometraj, daune și statut.

Cinci avantaje ale mașinilor electrice

1. Costurile energiei electrice. La momentul actual, mașinile electrice nu domină încă piața auto, prețurile pentru încărcare la diverse stații variind între 30 – 60 de lei, indiferent de cantitatea de curent consumată. Există și locații unde încărcarea este gratuită în anumite condiții.

Încărcările rapide (~50 kwh) tind să fie o idee mai scumpe, însă diferența este neglijabilă, având în vedere că de aceeași sumă se pot achiziționa 5-10 litri de benzină/motorină, o cantitate care sigur nu vă asigură autonomia unui „plin” cu o mașină electrică.

2. Întreținere ieftină. Datorită faptului că autovehiculele electrice au mai puține piese în mișcare și anexe față de echivalentele lor ce folosesc combustie internă (ICE), reviziile sunt mai ieftine. Astfel, puteți uita de schimbul de ulei + filtre, antigel, bujii, kituri de distribuție și multe altele.

De asemenea, mașinile electrice tind să conserve și viața plăcuțelor/discurilor de frână datorită frânării regenerative. Desigur, automobilele electrice necesită o oarecare mentenanță, însă aceasta va fi neglijabilă, mai ales dacă circulați mult (40-50.000km/an), costul acesteia amortizându-se cu economia de combustibil.

3. Contribuția la un viitor mai curat. Chiar dacă există anumite controverse legate de modalitatea de producție a automobilelor electrice, un lucru este cert – acestea produc zero emisii poluante, un lucru demn de luat în seamă când substanțele toxice din aerul respirat pot provoca diverse forme de cancer sau alte boli grave.

Calitatea aerului din marile orașe ale lumii și chiar din țara noastră lasă mult de dorit, cu precădere la orele de vârf, când mii de autoturisme cu motor termic emană vapori toxici. Pe măsură ce sistemele anti-poluare (catalizatoare, filtre de particule Diesel) se încălzesc, efectul este oarecum redus, însă amprenta de carbon s-a format deja, iar rezultatele se vor vedea în timp.

Un autovehicul electric folosește o resursă regenerabilă, în contrast cu motoarele termice. Având în vedere că electricitatea se poate obține prin foarte multe metode, această sursă de energie se dovedește a fi mai sustenabilă și, dacă este obținută prin mijloace eco-friendly, mult mai ecologică.

4. Mai puțină poluare fonică. Unii dintre noi sunt pasionați de „mormăitul” grav al unui motor Diesel sau de tonalitatea dramatică a unui motor pe benzină, însă când acestea devin soundtrack-ul fiecărei dimineți de mers la muncă, pot deveni deranjante. Dacă locuiți lângă o stradă aglomerată sau o șosea sau dacă pur și simplu nu sunteți fanul zgomotului tehnic, o mașină electrică vă poate garanta călătorii silențioase și plăcute.

Zgomotul emis de un astfel de vehicul este neglijabil, punându-se chiar problema siguranței pentru pietoni – aceștia nu pot auzi în unele situații apropierea unei mașini electrice, existând posibilitatea unei situații periculoase.
Din fericire, această problemă a fost rezolvată implementând diverse sisteme de city-safety, cu frânare automată la detectarea obstacolelor sau chiar mici difuzoare ce simulează (silențios, de asemenea) sunetul unui motor în grila din față, activate la viteze reduse pentru a avertiza pietonii.

5. Reduceri de preț, taxe și cool-factor. Dacă decideți să achiziționați un autoturism electric nou, prin programul Rabla Plus veți primi o reducere de 45.000 de lei din prețul acestuia. În cazul modelelor plug-in hybrid, reducerea este de 20.000 de lei. Mai mult decât atât, autoturismele electrice sunt scutite de impozitul anual.

În prezent, mașinile electrice reprezintă un procent mic din piața auto și astfel veți atrage mai multe priviri la volanul unui astfel de automobil, mai ales datorită faptului că acestea tind să aibă un design mai nonconformist, cu unele excepții.

Există în continuare numeroase idei preconcepute față de aceste mașini, cu precădere între persoanele mai conservatoare, dar dacă vă doriți să ieșiți în evidență fără să cheltuiți mai mult de 20.000 €, autovehiculele electrice ar trebui să se afle printre opțiunile dumneavoastră.

Cinci dezavantaje ale mașinilor electrice

1. Prețul de achiziție. Fiind o tehnologie nouă și într-o continuă dezvoltare, prețurile mașinilor electrice tind să fie considerabil mai mari, comparativ cu cele care folosesc carburanți convenționali.
De exemplu, dacă o mașină din clasa compactă costă ~15.000 €, echivalentul ei electric poate ajunge și la 25.000-30.000€ (cu reducerea inclusă), un preț care pentru majoritatea clienților este nejustificat. Astfel, se optează în general pentru autoturisme din clasa subcompactă, la prețuri cuprinse între ~ 17.000-23.000€ (prin Rabla Plus), dar la acestea, pe lângă dezavantajele pe care clienții și le asumau deja, se adaugă și o lipsă de spațiu/confort interior.
Chiar și aplicând reducerea Rabla Plus și potențialele promoții, mașinile electrice sunt mai scumpe și de obicei acesta este motivul pentru care încă se achiziționează mașini cu motoare termice sau hibride.

2. Autonomia scăzută și timpul de încărcare. Am menționat mai devreme că tariful pentru un „plin” de baterie este mult mai mic decât unul de combustibil fosil. Din nefericire, încărcarea unei mașini electrice va fi mai frecventă, iar dacă vă doriți să obțineți un range cât mai mare, va trebui să renunțați adesea la sistemele de climatizare, scaune încălzite sau alte dotări care vor consuma curent în exces.

Călătoriile extraurbane necesită o planificare din timp, în funcție de disponibilitatea stațiilor de încărcare și, din nou, anumite dotări ale mașinii vor trebui folosite doar în cazuri de strictă necesitate dacă vă doriți să obțineți acea economie de timp și bani. O încărcare rapidă durează, în general, 30 de minute, în contrast cu cele 2-3 minute necesare alimentării (plus plății combustibilului) unei mașini cu motor termic.

Hypermilingul (mersul la consum cât mai mic) poate fi la fel de stresant ca mersul în grabă, iar fenomenul de range anxiety (sentimentul că veți rămâne în „pană de curent”) se va instala dacă nu vă folosiți corespunzător de mașină.
Dacă nu vă doriți să aveți de a face cu acești termeni, iar condusul trebuie să fie o activitate cât mai relaxată și confortabilă, autovehiculele electrice s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune.

3. Puține modele disponibile. Dacă ați răsfoit ofertele de autovehicule electrice disponibile la ora actuală, ați aflat, probabil, că nu există prea multe opțiuni pe piață. Există, într-o anumită măsură, o mașină electrică pentru oricine, dar dacă sunteți mai pretențioși și v-ați dori un anume model, cel mai probabil va trebui să așteptați până când acesta va fi lansat de către producătorul respectiv.

4. Defecțiuni rare dar scumpe. Cea mai scumpă componentă a unei mașini electrice este bateria. De obicei, clienții beneficiază de o garanție destul de generoasă de 8-10 ani, dar aceasta are un anumit cost suplimentar. Cu precădere în cazul modelelor achiziționate second-hand, bateria poate fi uzată, iar reparațiile pot ajunge să coste cât a costat mașina în sine.

Acumulatorul unui autovehicul electric este format dintr-o serie de așa-numite „celule”, care în timp se uzează la fel ca bateria unui smartphone. Aceste celule pot fi înlocuite nominal, însă chiar și această operațiune necesită o manoperă consistentă, fiind o piesă greu accesibilă.

Dacă optați pentru o mașină electrică second-hand, asigurați-vă că aceasta are o garanție valabilă pe acumulator și că a fost bine întreținută – cu reviziile periodice efectuate la timp.

5. Stații de încărcare. În prezent, țara noastră are aproximativ 400 de stații de încărcare pentru vehicule electrice și, chiar dacă acest număr sună promițător, o bună parte dintre acestea au capacitatea de 1-2 mașini. Astfel, în eventualitatea (improbabilă actualmente) în care numărul de mașini electrice ar crește semnificativ, șoferii ar avea dificultăți în a-și încărca autoturismele.

Mai mult decât atât, numărul stațiilor de încărcare nu este distribuit uniform, unele județe având mai multe stații decât altele, făcând deținerea unei astfel de mașini mai facilă.

Consultați starea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice din orașul în care locuiți înainte de a lua decizia achiziției. Dacă nu sunt destule stații sau distanțele sunt mari, alegerea unui autovehicul hibrid ar putea fi o alegere mai bună.

În concluzie, automobilele electrice prezintă unele avantaje dacă dispuneți de bugetul necesar achiziției, însă va trebui să aveți în vedere compromisurile deoarece acestea sunt destul de numeroase. Mașinile electrice vor evolua, în special la capitolul autonomie, însă, în prezent, pentru majoritatea clienților, dezavantajele tind să îndrepte balanța către un autoturism cu combustie internă sau hibrid.

[carvertical]

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

 

 

 

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *