Băncile grecești își îndreaptă atenția spre România. Eurobank, interesată de piața locală

card, banca

Accelerarea reducerii creditelor neperformante (NPLs), dar şi eliberarea de constrângerile Fondului Elen de Stabilitate Financiară deschid drumul băncilor greceşti spre extinderea activităţilor în străinătate. Eurobank urmăreşte pieţele din Serbia şi România, scrie publicația locală Euro2day, citată de Rador.

Fondul Elen de Stabilitate Financiară a fost înfiinţat în 2010, în timpul programelor de salvare economică a Greciei şi a avut, printre altele, misiunea de a salva băncile sistemice greceşti când acestea au intrat într-o criză de capitalizare. Pentru ajutorul primit prin acest fond, cele patru bănci sistemice ale Greciei au fost nevoite să vândă cea mai mare parte din expunerea lor pe pieţele internaţionale, în special filialele lor din Balcani şi Europa de Sud- Est, printre care și România.

Realizarea obiectivului de reducere a creditelor neperformante la o rată cu o singură cifră și apropiată de media europeană cât mai curând posibil până la sfârșitul anului 2021, fără a mai fi nevoie ca aceeași problemă să fie reluată şi în 2022, încurajează băncile elene, chiar dacă cu viteze diferite, să privească din nou spre dezvoltarea activităţilor lor pe piețele din regiune pe care au reușit să-şi mențină prezența.

Profilul, dar și punctul de plecare nu sunt aceleași pentru cele patru bănci sistemice din Grecia (NBG, Piraeus, Eurobank și Alpha Bank). Totuși, după cum au declarat surse bancare de top pentru Euro2day.gr, transformarea digitală va sprijini dezvoltarea de operațiuni, în principal împrumuturi corporative cu costuri mai mici, dacă băncile elene vor profita de noua tendință bancară și își vor spori prezența prin instrumente digitale, așa cum fac majoritatea instituțiilor de credit europene. Desigur, „dimensiunea” unei instituţii bancare continuă să fie cea care dictează, prin urmare, băncile care deţin deja un avantaj caută noi oportunități.

Planul Eurobank

Eurobank – care vândut în 2017 Bancpost către Banca Transilvania, are un avans în dezvoltarea unui plan de investiții menit să consolideze pe mai departe prezenţa pe piețele din sud-estul Europei, în special în Serbia, Bulgaria și Cipru și, potrivit informațiilor obţinute de Euro2day.gr, conducerea băncii monitorizează îndeaproape evoluțiile de pe piețele din vecinătate (în special din Peninsula Balcanică), cu scopul de a-şi dezvolta în continuare activităţile în orice mod alternativ care ar putea apărea, adică nu numai organic, ci și prin achiziții.

Banca și-a păstrat filiala din Cipru, și-a consolidat prezența în Bulgaria prin intermediul filialei Postbank și este prezentă și în Serbia.

Potrivit acelorași surse, conducerea Eurobank își propune să crească dimensiunile filialei din Serbia, dar pe radarul său a intrat şi piața românească, despre care se preconizează că va evolua într-un ritm ridicat de creștere în următorii 15 ani.

Eurobank a demarat deja o nouă acţiune de securitizare pentru a reduce în continuare coeficientul creditelor neperformante, iar Fondul Elen de Stabilitate Financiară deţine doar 1,4% din acțiunile sale și, conform unor informații, în curând acest procent este de așteptat să fie zero.

Planurile Alpha Bank

Extinderea pe piețele regionale se află, de asemenea, pe radarul Alpha Bank, deoarece în 2021 conducerea băncii va scăpa de un alt stoc important de credite neperformante (pe lângă cele anunțate), dar va demara și eliberarea băncii de obligaţiile impuse de Fondul Elen de Stabilitate Financiară (Fondul deține 11% din acțiunile băncii).

Spre deosebire de celelalte bănci grecești, Alpha Bank are avantajul de a fi bine plasată pe piața bancară din România. Și-a menținut filiala acolo, care crește într-un ritm satisfăcător și adaugă o valoare semnificativă grupului. Alpha a făcut de asemenea curăţenie în bilanțul filialei sale din Cipru, ceea ce îi va permite să dezvolte această filială pe o bază mai sănătoasă.

Optima şi România

Optima Bank, la care acţionar principal este familia Vardinogiannis, a pus și ea piciorul pe piața românească. Banca nou-înființată, care își extinde în mod constant rețeaua de sucursale în Grecia, a dobândit o prezență în România prin Vista Bank, care în ultimele luni a achiziţionat filiala pe care Credit Agricole o deţinea pe piaţa românească, iar procesul de absorbție a acesteia este în fazele finale.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu

sursa foto: Volt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *