Cehii de la CPI au făcut o ofertă pentru preluarea Immofinanz, după ce au preluat controlul Globalworth, alături de Aroundtown

Globalworth Tower

Cehii de la CPI Property Group (CPIPG), controlați de miliardarul Radovan Vitek, cu 93% dintre acțiuni, care dețin (direct și indirect) o participație de circa 32% în Immofinanz, vor să facă o ofertă anticipată de preluare obligatorie pentru toate acțiunile în circulație ale austriecilor. Acționarilor li se vor oferi 21,20 euro în numerar per acțiune Immofinanz și o primă de 4,2%.

Oferta CPIPG se va adresa și deținătorilor de obligațiuni convertibile Immofinanz, cărora li se vor oferi condiții atractive pentru deținătorii de obligațiuni la un preț care va fi derivat din prețul ofertei de acțiuni.

De altfel, CPI deține, împreună cu germanii de la Aroundtown, prin Zakiono Enterprises, 60,6% din Globalworth, cel mai mare dezvoltator de birouri din România, activ și pe piața industrială din Polonia și România.

CPIPG consideră portofoliul de proprietăți al Immofinanz ca fiind complementar cu expunerea regională și sectorială a Grupului.

„Prin acționariatul nostru extins, CPIPG intenționează să joace un rol mai activ în dezvoltarea viitoare a afacerii austriecilor”, se arată în anunțul ofertei.

La 1 decembrie 2021, CPIPG și Mountfort Investments au încheiat un contract de cumpărare de acțiuni privind achiziția de CPIPG a tuturor acțiunilor în circulație ale WXZ1 care, la rândul său, deține direct 11,4% din capitalul social nominal al Immofinanz.

Împreună cu acțiunile deținute anterior, achiziționate în paralel de pe piață de către CPIPG, compania cehă deține (direct și indirect) un total de 26.387.094 acțiuni Immofinanz, corespunzătoare unei participații de circa 21,4% din capitalul social nominal al Immofinanz.

În plus,  CPIPG și RPPK Immo au semnat un acord (condițional) de cumpărare de acțiuni privind achiziția de către CPIPG a (în continuare) 13.029.155 de acțiuni Immofinanz, corespunzătoare unei participări de 10,6% din capitalul social nominal al companie, care ajunge astfel la un total de aproximativ 32%.

Finalizarea contractului de cumpărare de acțiuni între CPIPG și RPPK Immo GmbH și oferta de preluare vor fi supuse autorizației de control al fuziunilor în Austria, Germania, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia și Slovacia.

Oferta va fi finanțată din resursele de capital ale CPIPG, inclusiv un împrumut de 2,5 miliarde euro

De asemenea, CPIPG a încercat să  rezolve situația acțiunilor deținute în cross de S-Immo, care are 14,2% din Immofinanz, în timp ce Immofinanz deține 26,5% din S Immo și este cel mai mare acționar.

„CPIPG vede acest crossholding ca fiind ineficient și inconsecvent cu activitățile unui  proprietar de imobile și a încercat să găsească o soluție printr-o fuziune sau vânzare, dar nu s-a putut ajunge la un acord” transmit cehii.

De aceea, pe 3 decembrie 2021, CPIPG a achiziționat un pachet de 10,8% din acțiunile S-Immo și controlează, în prezent , aproximativ 11,6% din S-Immo, fiind al doilea mare acționar.

CPIPG va finanța achizițiile de acțiuni în principal prin capitaluri proprii strânse în S2 2021 (550 milioane euro în total), venituri
din vânzarea unor active care vor depăși un miliard de euro, alături de împrumutul de 2,5 miliarde euro semnat la 30 noiembrie, luat de la un consorțiu format din băncile: Banco Santander, Credit Suisse, Erste Group Bank, Goldman Sachs Bank, HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale / Komerční Banka și UniCredit Bank..

Immofinanz deține, pe piața românească, opt clădiri de birouri cu o suprafață totală de 182.000 mp, evaluate la 285,3 milioane de euro și cinci proprietăți de retail cu o suprafață de 149.500 mp și evaluate la 327,5 milioane de euro.

CPI Property Group pregătește dezvoltarea a cinci proiecte rezidențiale în România, pe terenuri preluate de la falimentara Ablon, și controlează o clădire de birouri, o alta fiind în dezvoltare alături de un parc logistic.

Sursa foto: Globalworth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.