Gara de Nord ar putea fi modernizată. Clotilde Armand: O gară are nevoie de o esplanadă, de un spaţiu mare, unde ne întâlnim

Gara de Nord, CFR Foto: Inquam Photos / George Călin

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand şi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă au discutat despre modernizarea Gării de Nord, una dintre clădirile simbol ale Capitalei, spunând că este nevoie de o modernizare a acesteia și de regândire a spațiului astfel încât să fie unul social. Cei doi au mai abordat şi subiectul construcţiilor ilegale din metrou şi problemele Sectorului 1.

„Trebuie sa facem ceva cu Gara de Nord. Gara este sufletul oraşului. O gară are nevoie de o esplanadă, de un spaţiu mare, unde ne întâlnim, unde ne vedem. Acum avem acest spaţiu, într-un fel, spaţiul Gării de Nord, dar care nu este unul viu, este separat de gară de şase benzi de circulaţie. Trebuie să readucem acest spaţiu deschis în faţa gării, să mutăm zona rutieră departe de gară. Deja vom avea un spaţiu în care oamenii vor putea respira, în care oamenii să vină, să fie un spaţiu social”, a declarat Clotilde Armand, într-un vlog postat pe YouTube, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1. Înregistrarea a fost realizată vineri seară.

Ministrul Transporturilor a explicat că, în acest caz, este vorba de o chestiune care ţine foarte mult de urbanism şi de arhitectură.

„Întreaga zonă are mult potenţial, trebuie o viziune, poate facem un concurs internaţional. CFR aşa cum a gândit întotdeauna dezvoltarea infrastructurilor feroviare este foarte tehnic. Ştie despre şină, despre peron, despre semnalistică. Aici este o chestiune care ţine de ţesutul oraşului”, a afirmat Drulă care a adăugat că aceste lucrări de mari amploare trebuie gândite integrat.

Cătălin Drulă a arătat că în acest proiect trebuie implicată şi Primăria Capitalei, fiind vorba de bulevarde, parcul din faţa gării şi Muzeul CFR.
Spațiile comerciale de la metrou

O altă discuţie a atins situaţia spaţiilor comerciale de la metrou, desfiinţarea construcţiilor ilegale din staţiile aflate pe raza Sectorului 1.

„Chiar astăzi, acum câteva ore, am semnat dispoziţiile de primar pentru a desfiinţa aceste spaţii comerciale. Construcţii ilegale. Am semnat să fie desfiinţate”, afirmă primarul Sectorului 1. „Vrem în primul rând legalitate. Vrem staţii de metrou sigure şi moderne”, a mai declarat Clotilde Armand.

Ministrul Transporturilor a explicat că este vorba de construcţii care nu au autorizaţii de construire şi care ocupă domeniul public fără un contract comercial.

„A existat un contract comercial şi acela, spun eu, nefericit, şi nu în interesul Statului Român şi al Metrorex, cu firma sindicatului, dar acel contract a ajuns la termen. Este o formă de asociere care juridic se numeşte asociere în participaţiune. A expirat în 2018. De atunci, doar sindicatul încasează bani în mod ilegal. Mulţi dintre aceşti comercianţi sunt victime ale sindicatului,” a precizat Drulă.

Primarul Sectorului 1 a mai spus că sunt disponibile mai multe spaţii pentru a fi oferite comercianţilor din staţiile de metrou.

„Avem o viziune despre ce ar însemna un comerţ stradal de calitate”, a conchis Armand.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *