Guvernul ar putea reveni la compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților, dacă se ajunge la 9 lei pe litru (surse) / Compensarea a fost suspendată la începutul anului, de atunci prețurile au urcat cu circa 60 de bani

Redacția ian. 26, 2023 1 comentarii
benzina carburant alimentare pompa

Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a preţului carburanților cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru, au precizat surse guvernamentale pentru News.ro. Măsura ar urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 luni, au mai precizat sursele.

Măsura a fost în vigoare vreme de jumătate de an, de la 1 iulie 2022 până la 1 ianuarie 2023. Pragul de 9 lei pe litru a fost depășit în luna iunie a anului trecut, perioadă în care guvernul a decis să aplice compensarea de 50 de bani.

Liderul pieţei de distribuţie carburanţi, OMV Petrom a ieftinit miercuri după-amiază benzina cu 3 bani pe litru, după o perioadă de scumpiri repetate, de câte 4,5 sau 9 bani pe litru, efectuate în ultimele 18 zile.

Ieftinirea a venit după ce, cu numai o zi înainte, compania efectuase cea mai mare scumpire zilnică de la începutul anului, de 9 bani pe litru, aproape dublă față de cele aplicate în ultima săptămână.

Potrivit Monitorul Prețurilor și peco-online.ro, un litru de benzină standard costă acum la stațiile din Capitală între 6,50 și 6,56 lei. Prețul motorinei standard este cuprins între între 7,69 și 7,72 lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat la sfârşitul anului 2022 că nu va mai funcționa compensarea preţului la carburanţi că începând cu 1 ianuarie. Şeful Executivului a ţinut să precizeze că este doar o măsură de suspendare, guvernul fiind pregătit să o aplice din nou dacă preţurile depăşesc puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 9,5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 28,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, scrie peco-online.ro.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 7,9%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 28,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgarie și Malta.sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. Pas cu pas baieti!😪
  In economia de piață pretul e făcut de cerere si oferta.
  Cum in Romania sunt si 5 auto pe familie se reduce ca e cerere si pretul este recunoscut de piata!

  Dacă ar exista o statistica clara cu cantitatea de carburanți vândută lunar ar fi de discutat măsuri de compensare.
  Acum e doar fripturism la Tv!
  După 6 luni se poate vedea!
  😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *