Guvernul vrea ca minim 90% din profitul net al companiilor de stat să meargă la bugetul de stat / Patru dintre firmele controlate de stat au profit cumulat de zece miliarde de lei

Redacția mart. 1, 2023 0 comentarii
bani, lei, finante, bancnote, pensie

Guvernul Ciucă discută în ședința de luni un memorandum care prevede că reprezentanții statului în consiliile de administrație ale companiilor cu capital majoritar de stat vor decide ca minim 90% din profitul net să meargă la bugetul central, potrivit agendei publice a executivului.

Guvernul arată că această prevedere a fost introdusă deja în legea bugetului pentru 2023, care prevede că veniturile nefiscale sunt estimate la 1,5% din PIB în anul 2023, în principal, ca urmare a colectării dividendelor de la societățile cu capital integral sau majoritar de stat.

Decizia vine după ce Economedia a arătat într-o analiză că Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica, companii controlate majoritar de statul român, au avut profituri cumulate de aproape 10 miliarde de lei (2 miliarde euro), în 2022, la venituri de 37 miliarde lei (aproape 8 miliarde euro), pe fondul creșterilor generalizate ale prețului energiei.

Este, de departe, cel mai bun an pentru companiile energetice de stat, iar statul, ca acționar majoritar la ele, va culege dividende consistente, ca, de altfel, și Fondul Proprietatea, care deține acțiuni la toate aceste companii. Ca și fondurile de pensii Pilonul 2, care și ele au plasamente la companiile listate, cum ar fi Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz.

O bună parte din dividendele ce-i revin statului se folosesc însă la compensarea facturilor pentru consumatori, cei mai afectați de scumpirea energiei. Factura decontărilor ajunsese, recent, la circa 15 miliarde lei, conform estimărilor statului.

Citește aici analiza Economedia.ro

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *