Începe proiectul de amenajare a până la 242 de kilometri de trasee de bicicletă în Apuseni. Clujul scoate la licitație proiectarea și asistența tehnică pentru tronsonul său

bicicleta electrica

Consiliul Județean Cluj a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare maximală de 6,4 milioane lei pentru achiziționarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru realizarea unui circuit turistic de bicicletă de 92,4 kilometri în Munții Apuseni, pe raza județului. Acesta este doar tronsonul Clujului dintr-un proiect mai mare, denumit „VELO Apuseni – Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, pe zona Județelor Bihor, Alba, Cluj”, care presupune 242 de kilometri de trasee de bicicletă în Apuseni, pe raza celor trei județe. Acesta este inclus spre finanțare în PNRR  cu o alocare totală de la UE de 92 de milioane lei. Traseul de pe raza județului Cluj are o finanțare alocată de 37 milioane lei.

Ofertele se deschid în 9 octombrie, departajarea lor se face în funcție de preț și de experiența echipei de proiect.

Împărțirea pe lungimi a VELO Apuseni este următoarea: 93 km vor fi pe teritoriul judeţului Bihor, 92,4 km în judeţul Cluj, iar restul de 35,3 km, pe teritoriul judeţului Alba. Estimările sunt că, în iunie 2026, traseul va fi deschis integral circulației.

Inițial, traseul trebuia să fie de aproape patru ori mai lung. Cererea de finanţare depusă iniţial avea în vedere amenajarea unui traseu cicloturistic de 823 km în cele trei judeţe. În urma evaluării de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a tuturor proiectelor depuse la nivel naţional, a fost admisă o limită de 242 kilometri de trasee în judeţele Bihor, Alba şi Cluj, reprezentând 28% din propunerea iniţială.

În anul 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Județene Bihor, Alba și Cluj pentru dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni, prin care cele trei părți au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun.În ceea ce privește proeictul cicloturistic, fiecare județ își va realiza partea sa din proiect.

sursa foto: veloteca.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *