Inflația în zona euro a atins un nivel record de 5% în decembrie 2021, cu mult peste așteptările analiștilor

Redacția ian. 7, 2022 0 comentarii
bani, euro, bancnote

Inflația din cele 19 țări din zona euro a crescut la 5% în decembrie 2021 de la 4,9% în noiembrie anul trecut, cu mult peste așteptările analiștilor de 4,7%, scrie agenția Reuters. Prețurile la energie, în creștere cu 26% față de un an anterior, au rămas principalul motor, dar creșterile pentru alimente, servicii și bunuri importate au fost, de asemenea, cu mult peste ținta generală de inflație de 2% a Băncii Centrale Europeană (BCE), au arătat vineri datele Eurostat.

Odată cu economia care a revenit de la șocul pandemic inițial de anul trecut, prețurile au explodat. Adăugându-se presiunii ascendente, blocajele lanțului de aprovizionare au redus disponibilitatea produselor de larg consum, în timp ce gospodăriile, forțate să economisească banii pentru un an, au început să cheltuiască pentru orice, de la mașini noi la mese la restaurant.

Majoritatea acestor factori ai inflației sunt temporari, așa că presiunile asupra prețurilor ar trebui să scadă în cele din urmă. Dar opiniile diferă cu privire la cât de repede va scădea inflația și unde este probabil să se stabilească odată ce economia se va adapta la o nouă normalitate.

BCE estimează ca inflația va reveni sub 2% până la sfârșitul acestui an, dar o listă lungă de factori de decizie influenți pun la îndoială această previziune, avertizând că riscurile sunt înclinate către cifre mai mari și în anul viitor.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *