Prețurile de consum din cele 19 țări care folosesc moneda euro au atins un nivel record de creștere, rata inflației fiind de 4,9% în luna noiembrie, în creștere de la 4,1% în octombrie, arată datele publicate de Eurostat. Acesta reprezintă cel mai ridicat nivel de la începutul colectării de date, în 1997, potrivit Euronews. Analiștii avertizau încă de săptămâna trecută asupra acestui lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Zona euro suferă, la fel ca și alte state, din pricina creșterilor mari de prețuri ca urmare a redresării economice din pandemia de coronavirus și a blocajelor în lanțurile de aprovizionare.

În zona euro, inflația se află la maxime multianuale, inclusiv în Germania, cea mai mare economie a Europei, unde rata anuală a atins 6%. Chiar și așa, inflația se află sub nivelul de 6,2% înregistrat recent în SUA, cel mai mare salt de 12 luni din 1990.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Rata inflației de bază a zonei euro, care exclude elementele potențial volatile, cum ar fi alcoolul, energia, alimentele și tutunul, a crescut, de asemenea, în noiembrie, la o rată anuală de 2,6% de la 2%.

În circumstanțe normale, creșterile ar pune probabil presiune pe Banca Centrală Europeană pentru a începe să se gândească la perspectiva creșterii ratei dobânzii principale de la un minim record de zero.

Cu toate acestea, varianta Omicron a coronavirusului descoperită recent a generat o oarecare incertitudine cu privire la perspectivele economice globale și, în consecință, băncile centrale din întreaga lume sunt așteptate să se abțină de la a anunța orice schimbări majore de politică în curând. Dacă varianta ar începe să afecteze nivelurile de creștere, atunci prețurile, cum ar fi petrolul, ar scădea probabil, ușurând ratele inflației la nivel mondial.

„Datele despre inflație din noiembrie au fost încă o surpriză pozitivă”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist senior pentru Europa la Capital Economics. „Varianta omicron a crescut și mai mult nivelul de incertitudine, dar deocamdată bănuim că va avea un impact destul de mic asupra inflației.”

Mulți economiști cred că creșterea inflației din ultimele luni se va inversa anul viitor, deoarece efectele de bază legate de scăderea bruscă a prețurilor în timpul pandemiei de anul trecut, în principal ale energiei, sunt excluse din comparațiile anuale.