ANALIZĂ De ce e importantă Germania pentru economia României? Este cel mai mare investitor străin în țara noastră și principalul partener comercial

Pe scurt

  • Germania este cel mai mare investitor străin în România
  • Țara este și principalul partener comercial al României.
  • Germania e cea mai mare economie a UE, iar rezultatele alegerilor din această țară sunt importante pentru întregul continent
  • Presiuni economice în Germania: Contractarea economiei și riscul impunerii de taxe comerciale pot afecta securitatea și afacerile germane.
  • Provocările companiilor germane în România: Costurile ridicate afectează competitivitatea, sunt necesare strategii privind inovația
Articolul integral continuă mai jos
romania germania Sursa foto: Dreamstime.com

Întreaga Europă e zilele acestea cu ochii pe Germania, în contextul în care scrutinul din cea mai mare economie a UE poate avea impact pe întregul continent. De ce ne interesează pe noi, în România, încotro se îndreaptă Germania și economia sa? Câteva date esențiale: Germania este cel mai mare investitor străin în economia românească, cu un procent semnificativ din soldul total al investițiilor străine directe, e principala destinație de export a României, dar și țara din care vin cele mai mari importuri.

Context. Conservatorii lui Friedrich Merz au câştigat duminică alegerile legislative din Germania, urmaţi de partidul de extremă-dreapta AfD, care a obţinut cel mai bun scor din istoria sa, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne realizate de televiziunile publice.

Germania are cel mai mare produs intern brut din Europa, fiind cel mai mare contribuitor net la bugetul UE și un factor principal al sistemului monetar european. Orice schimbare de politică are așadar potențialul să afecteze întregul continent, mai ales în condițiile în care partidele extremiste precum AfD ar dori ca Germania să iasă complet din zona euro și să își reducă plățile către UE. Mai multe detalii despre cifrele economiei germane, într-o analiză AICI . Față de România, statul german are o economie de 15 ori mai mare, în condițiile în care populația este de doar 4 ori mai mare. Cea mai mare economie a Europei s-a contractat pentru al doilea an consecutiv în 2024, iar afacerile sunt puse acum în pericol și de noile amenințări cu taxe vamale ale lui Donald Trump. În ceea ce privește securitatea și afacerile militare, rolul Germaniei va fi, de asemenea, esențial pe măsură ce Trump perturbă ordinea mondială, după cum arată analizele presei internaționale.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De ce e importantă Germania în economia României?

Germania, cel mai mare investitor străin în economia românească

La 31 decembrie 2023, Germania a reprezentat cel mai mare investitor străin în economia românească, menținându-și poziția din perioada anterioară, arată cel mai recent raport anual al Băncii Naționale a României, publicat în septembrie anul trecut. Entitățile rezidente în această țară dețin, atât în mod direct, cât și prin intermediul filialelor și sucursalelor firmelor germane din țări intermediare, investiții de 17,1 miliarde de euro (14,5% din soldul total al ISD, în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de 2022). Clasamentul țărilor investitorilor finali este continuat de Austria (11,7%), Franța (11%), Statele Unite ale Americii (7%), Țările de Jos (5,8%) și Italia (5,4%), fiecare dintre aceste țări înregistrând un sold ISD de peste 5 000 milioane euro.

Comparativ cu anul precedent, în 2023 BNR remarca  o repoziționare a Statelor Unite ale Americii pe locul patru, în detrimentul Italiei, după o creștere a soldului ISD cu 13%. În cazul Italiei, aceasta și-a redus expunerea pe România cu 1 964 milioane euro (-23,4%) în special ca urmare a vânzării
unor active către alți investitori străini. Prezența acestor fluctuații indică adaptări în strategiile investiționale ale grupurilor multinaționale, reflectând, concomitent, evoluțiile economice specifice fiecărei țări partenere.

La 31 decembrie 2023, principalele țări prin care capitalul străin a intrat în România
sunt: Țările de Jos (20,5 la sută din soldul total al ISD), Germania (12,6 la sută), Austria (12,4 la sută), Franța (7,3 la sută), Cipru (6,8 la sută) și Italia (5,6 la sută). Repartizarea a fost realizată în funcție de țara de rezidență a deținătorului direct a cel puțin 10 la sută din capitalul social al întreprinderilor ISD din România.

În ceea ce privește evoluția soldului ISD în perioada 2013-2023, Țările de Jos și-au menținut prima poziție în permanență, locul doi fiind ocupat alternativ de Germania și Austria.

Sursa: BNR

Germania, principalul partener comercial al României

Germania este principala destinație pentru exporturile românești, cu peste o cincime din total, cea mai mare economie a UE fiind și principala țară din care importăm.

Mai precis, conform datelor Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, în primele trei luni ale anului 2024, primele 10 ţări de destinaţie pentru exporturile româneşti ca pondere în totalul exportului României au fost: Germania (21,5%), Italia (9,7%), Franța (6,5%), Ungaria (4,7%), Bulgaria (4,7%), Polonia (4,0%), Turcia (3,7%), Cehia (3,5%), Olanda (3,4%) și Spania (3,2%). Ponderea cumulată a acestor ţări a fost de 64,9% în total export. La import, primele 10 ţări partenere ale României (ţări de origine pentru importuri extracomunitare şi de expediţie pentru importuri intracomunitare) deţin o pondere de 68,1% din total import realizat în primele trei luni ale anului 2024, respectiv: Germania (20,1%), Italia (8,5%), Ungaria (6,6%), Polonia (6,4%), Turcia (5,4%), China (5,1%), Franța (4,7%), Olanda (4,2%), Bulgaria (3,8%) și Austria (3,3%).

Balanţa comercială a României a înregistrat deficit comercial în creştere pe relaţia cu Germania (-1.020,2 mil. euro), în primele trei luni ale anului.

Schimburile comerciale între Germania și România au însumat anul trecut 42,1 miliarde de euro, România menținându-se pe locul 17 între partenerii comerciali ai Germaniei, conform datelor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), preluate de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis. Creșterea volumului schimburilor comerciale comparativ cu anul 2023 este de 0,9%. Importurile din România s-au ridicat la 19,8 miliarde de euro (+1,4%), iar exporturile Germaniei către România au atins 22,4 miliarde de euro (+0,6).

„Comerțul dintre Germania și România se menține și în 2024 la un nivel ridicat. În ciuda provocărilor economice globale, România a reușit să își afirme poziția printre cei mai importanți 20 de parteneri comerciali ai Germaniei, ceea ce subliniază importanța relațiilor economice bilaterale. Totuși, în comparație cu anul precedent creșterea a fost moderată, fapt care se explică prin actuala situație economică dificilă din Germania și din Uniunea Europeană. Impulsuri de creștere solidă pot fi încă generate, dacă ne concentrăm pe creșterea competitivității. Pentru aceasta este nevoie de costuri mai mici la energie, de reducerea procedurilor birocratice pentru companii, de un mediu mai bun pentru inovații, care implică și dezvoltarea competențelor corespunzătoare și intensificarea pieței unice europene, respectiv reducerea barierelor existente”, a declarat Sebastian Metz, directorul general al AHK România.

Companiile germane, îngrijorate de costurile din România. Director AHK: “Epoca în care România era considerată o locație low-cost a apus demult”

Conform unui sondaj de la finalul anului trecut al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK), aproape un sfert dintre companiile participante anunțau că intenționează să-și reducă cheltuielile, iar peste 10% declarau că nu vor face investiții deloc. Intențiile de angajare s-au redus vizibil, un sfert dintre respondenți anticipând o scădere a numărului de angajați în următoarele 12 luni.

Sondajul arată că majorarea costurilor reprezintă o provocare majoră pentru companii. Creșterea semnificativă a costurilor cu forța de muncă și a prețurilor la materii prime pune presiune pe competitivitate. „Epoca în care România era considerată o locație low-cost a apus demult. Companiile se confruntă acum cu creșteri semnificative ale costurilor salariale și cu prețuri mai mari la materii prime , ceea ce le afectează considerabil competitivitatea. Companiile trebuie să dezvolte noi strategii pentru a avea succes pe o piață tot mai exigentă”, explică Sebastian Metz, director general al AHK România.

Sursa foto: Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.