Un român consumă lunar, în medie, 0,12 kg de carne de oaie și capră, 15 ouă și mai puțin de un litru de vin, arată datele sintetizate de Institutul Național de Statistică. Cum stăm cu producția? Economedia vă prezintă câteva statistici relevante pentru masa de Paște.
Un român consumă lunar, în medie, 0,12 kg de carne de oaie și capră, 15 ouă și 0,86 litri de vin, arată datele sintetizate de Institutul Național de Statistică.
De menționat, în acest context, că, potrivit unui raport Eurostat, România este una dintre țările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană În 2022, România deținea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasându-se, astfel, pe locul al patrulea, după Franța, Spania și Germania, conform raportului Eurostat.
În ceea ce privește producţia de carne de ovine şi caprine din România, cele mai recente date INS arată că în februarie s-a înregistrat o scădere cu aproape 12% față de luna precedentă – la 1.686 de tone, de la 1.911 tone în ianuarie 2024, însă, raportat la februarie 2023 s-a consemnat o creştere ușoară, cu 3,12%.
În ceea ce privește vinul, nici aici nu stăm rău: România este a patra din lume la creşterea producţiei de vin în 2023, potrivit EuropaFM. Țara noastră a produs în 2023 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, suntem al şaselea cel mai mare producător de vin din Europa, Franţa fiind cel mai mare producător european de vin.
Industria viticolă românească s-a dezvoltat în 2023. Numărul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%, potrivit Winesofromania.com.
Despre producția de pâine și cozonaci, aici:
Sursa foto: Dreamstime.com