Ministrul desemnat al Energiei Sebastian Burduja: „România se confruntă cu o trilemă energetică. Avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în același timp”

Redacția iun. 14, 2023 3 comentarii
Sebastian Burduja

Ministrul desemnat al Energiei Sebastian Burduja a declarat, miercuri, la audieri, că România se confruntă cu o trilemă energetică, deoarece avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în același timp.

„Pe de o parte, siguranță, și eu numesc asta România sigură, în care ne asigurăm securitatea, resurse energetice, iar pe de altă parte, România verde, deci o energie cât mai curată și, în al 3-lea rând, România competitivă, deci cu un preț al energiei cât mai redus. Cu această trilemă, repet, nu ne confruntăm doar noi, se confruntă orice economie de piață liberă, orice economie europeană, în principal. Și le-aș lua pe rând, cu voia dvs. Pe de o parte, în ceea ce privește securitatea energetică, România are principala datorie de a-și asigura securitatea energetică pentru cetățenii ei. Și asta este un deziderat cu atât mai important în contextul actual geopolitic, de securitate. Asta înseamnă că trebuie să insistăm pe producția autohtonă de energie din surse diversificate și, de asemenea, pe acces la surse externe cât mai diverse, pentru a nu depinde de un singur furnizor.

În același timp, avem o datorie față de Republica Moldova și România și-a îndeplinit-o în perioada recentă. Ca să citez unul dintre oficialii Republicii Moldova recent a spus că România a ținut lumina aprinsă în Republica Moldova. Acesta nu este deloc puțin lucru și trebuie să continuăm să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut.

Al doilea deziderat și n-avem cum să-l ignorăm, pentru că el este stabilit la nivel european, la nivel global, și anume energia verde. Asta a însemnat, mai ales în trecut, și un cost mai mare ale energiei. Sigur că noile tehnologii au însemnat și acces la un cost mai scăzut pentru tehnologiile verzi. România este printre statele care și-au îndeplinit ținta Fit for 55.

Asta înseamnă că minim 24% din producția internă de energie este din energie verde, dar bineînțeles că avem marea provocare de a atinge neutralitatea climatică la nivelul anului 2050 și asta este o provocare nu doar pentru noi, ci pentru toate țările care au aderat la acest acord și care au în vedere abordarea provocărilor legate de schimbările climatice. România este norocoasă în acest punct de vedere, pentru că avem un potențial al energiilor verzi, al energiei verzi foarte ridicat, de la zona de hidro până la energie solară, energie bazată pe hidrogen, unde România este printre statele care au o cercetare foarte competitivă și, nu în ultimul rând, energie eoliană”, a declarat Burduja, la audierile de miercuri din Parlament.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

 1. Impostorul asta, fiul lui taticu’, NU s-a remarcat cu nimic la viata lui profesionala, dar il pune partidul in inaltte functii publice, pentru ca pe oricare l-ar pune e aceeasi mizerie!!
  Aceleasi nulitati, aceiasi “doctori” plagiatori, aceiasi bugetari(analfabeti functional!) de-o viata, aceleasi NO NAMEuri care nu s-au remarcat cu nimic in viata lor profesionala, traita bine mersi in functii publice primite cadou de la partid!
  In 33 de ani nu pot numara pe degetele unei maini numarul de PROFESIONISTI care ne-au guvernat de-am ajuns in halul in care e azi Romania in toate domeniile: Educatie ZERO, Sanatate ZERO, Adminsitratie publica profesionista si performanta ZERO, Domeniul rutier ZERO, domeniul feroviar ZERO….!
  Singurele “performante” ale acestor impostori: averile lor uriase!!
  Rusine!!

  PS: O sa castige AUR multe voturi la cata sila e in societatea romaneasca fata de PSD si mai ales fata de PNLul prezidential!!!

 2. Analfabet functional este un non sens. Analfabetul știe să scrie și să citescă . Corect ar fi alfabetizat nefuncțional.
  In rest numai de bine.
  P.S. De acord , ne conduc niște incompetenți.

 3. Scuze . Corecție :
  Analfabet functional este un non sens. Analfabetul nu știe să scrie și să citească . Corect ar fi alfabetizat nefuncțional.
  In rest numai de bine.
  P.S. De acord , ne conduc niște incompetenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *