Ministrul Economiei spune că un număr record de firme au depus cereri de finanțare pentru tranziția către economia circulară. Schema de ajutor se ridică la 8 milioane de euro

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, transmite că au fost depuse 94 de cereri de finanțare în cadrul schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circular, un număr record, susține ministrul. Companiile au avut la dispoziție 8 milioane de euro de la Ministerul Economiei. 

„Tranziția de la un model economic liniar la unul circular este un proces complex, pe care Ministerul Economiei îl sprijină prin programe dedicate. Am inclus politicile verzi în toate programele derulate de Ministerul Economiei, astfel poziționăm România tot mai clar la condițiile aderăriila OCDE. Dezvoltarea sistemelor socio-economice în economia circulară este însă în strânsă legătură cu crearea de noi locuri de muncă, aceasta fiind una dintre condițiile esențiale impuse pentru accesarea banilor puși la dispoziție prin schema pentru economia circulară. 94 de proiecte au fost depuse la Ministerul Economiei, proiecte care promit investiții verzi și crearea de 256 de noi locuri de muncă. Cererea este uriașă, iar faptul că piața este receptivă la acest nou model de economie este un semn bun pentru termenele ce trebuie îndeplinite conform condițiilor europene”, a declarat Florin Spătaru.

Ministerul sprijină, prin schema de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară întreprinderile din România în vederea stimulării realizării unor investiții și a unor categorii de activități cu finanțare din fonduri de la bugetul de stat, astfel cum sunt prevăzute în Ordonanța de Guvern nr.27/2022, în scopul tranziției către economia circulară.

În cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare cuprinsă în perioada 19 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023 au fost depuse un număr de  94 de cereri de finanțare, valoarea totală a proiectelor depuse fiind de 19.933.023 Euro.

Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 8 milioane euro. În cadrul schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară vor fi create 256 de locuri de muncă în cadrul proiectelor aprobate.

Printre domeniile de activitate pentru care s-au depus cereri de finanțare în cadrul acestei sesiuni enumerăm: fabricarea de articole confecționate din textile, cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp (cod CAEN 1392); fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor din plută, paie și din alte materiale vegetale împletite (cod CAEN1629); fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții (cod CAEN 2223) ; recuperarea materialelor reciclabile sortate (cod CAEN 3832).

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *