O nouă ieftinire a carburanților, de 15 bani. Benzina, aproape de pragul de 6 lei pe litru / Un plin de benzină costă cu 42,5 lei mai puțin decât luna trecută, iar unul de motorină cu 54 lei

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Seria ieftinirilor fără precedent ale carburanților continuă sâmbătă. Benzina și motorina s-au ieftinit cu câte 15 bani pe litru, după trei reduceri similare de preț în cursul aceleiași săptămâni, în perioada 6-8 decembrie.

Un litru de benzină standard costă la stațiile din București între 6,11 și 6,41 lei, conform Monitorul Prețurilor și peco-online.

Litrul de motorină standard costă între 7,26 și 7,52 lei.

Este vorba de prețurile de la pompă, valabile după aplicarea compensării de 50 de bani.

La stația de alimentare Petrom Vitan, prețul după compensare este de 6,16 lei la benzină și 7,28 lei la motorină.

Prețurile din imagine sunt cele de la stația Petrom din Calea Vitan nr. 49-55.

Aceste scăderi de prețuri au loc pe fondul reducerii cotațiilor internaționale până la nivelurile minime ale acestui an. În plus, în data de 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul impus de UE importului de țiței rusesc.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 11,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 42,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 12,6%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 54 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă, România se află pe locul al 5-lea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină (prețurile raportate în data de 8 decembrie), după Ungaria (care recent însă a eliminat prețurile plafonate, deoarece măsura a produs crize punctuale în aprovizionare), Bulgaria, Malta și Polonia. În cazul motorinei, ţara noastră este situată pe locul 9 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Malta, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Polonia, Portugalia şi Slovenia.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 16 la benzină fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, în timp ce motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 20-lea în topul celor mai mici prețuri, după Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *