Petrom a dezvoltat încă două mini centrale gas to power și a ajuns la 40. Acestea asigură 65% din consumul diviziei upstream al companiei

Redacția nov. 29, 2021 0 comentarii
Petrobrazi, OMV

Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de unități, care asigură circa 65% din tot consumul de energie al diviziei de upstream. Ținta este să îl acopere aproape integral, scrie Economica.net.

Săptămâna trecută, Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România, a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul energiei licențele de furncționare pentru două mici centrale termoelectrice. Astfel, ANRE a acordat “autorizaţie  de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala termoelectrică (G2P) Park 3 Oarja, cu puterea electrică maximal debitată de 1,3 MW”, și „autorizaţie de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala termoelectrică (G2P) Parc 1/ Depozit Băicoi Vest, cu puterea electrică maximal debitată de 1,45 MW”.

Centralele „gas to power (G2P)” sunt nişte centrale termoelectrice aproapiate de cele clasice, dar cu capacităţi mult mai mici, amplasate chiar în zona zăcămintelor de petrol şi gaze. Ele folosesc pe post de combustibil gazele de sondă extrase din zăcămintele de ţiţei, care conţin şi gaze asociate, gaze care nu pot fi exploatate comercial pentru că sunt departe de o infrastructură de transport.

Aşadar, pe lângă energia electrică produsă, compania foloseşte o resursă energetică pe care oricum o extrage şi care altfel ar fi fost „aruncată”, dat fiind că aceste gaze nu pot fi transportate, tratate şi, ulterior, vândute.

În condițiile în care Petrom folosește această tehnologice de ani buni, am întrebat compania cât de departe a mers cu aceste capacități. Petrom spune că deja operează 40 de astfel de centrale mici, care au ajuns la o putere instalată de peste 100 MW și care au ajuns să asigure aproape două treimi din consumul de energie electrică al diviziei de explorare și producție.

Sursa foto: OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.