Plinul de benzină, mai ieftin cu zeci de lei față de unul de motorină, după ce prețul benzinei a tot scăzut. Coaliția va compensa ambii carburanți, deși liberalii ar fi vrut să continue doar pentru motorină

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Compensarea de 50 de bani pe litru aplicată atât la benzină, cât și la motorină, duce la dispute în coaliția de guvernare, dar poate stârni nemulțumiri și printre șoferi, în funcție de carburantul folosit la propriile mașini.

Astfel, în ședința de ieri a coaliției, potrivit unor surse politice citate de G4Media, liberalii ar fi propus ca respectiva compensare de 50 de bani să fie păstrată doar pentru motorină, dat fiind că prețul benzinei a tot scăzut în ultima lună. În cele din urmă, coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi decis să mențină și după 30 septembrie măsura compensării cu 50 de bani pe litru până la finalul anului atât la benzină, cât și la motorină. Impactul de până acum al măsurii a fost de circa 175 de milioane de lei pe lună, potrivit surselor G4Media. Mai mult, UDMR ar fi propus ca măsura compensării la carburanți să continue până la primăvară, pe motiv că bugetul poate susține aceste costuri.

Decizia compensării a fost luată de guvern la finele lunii iunie, când prețurile medii ale carburanților vânduți în România, erau, conform peco-online: 8,65 lei pentru benzina standard și 9,22 lei pentru motorina standard. Ordonanța a fost adoptată pe 30 iunie 2022 și a intrat în vigoare chiar în acea noapte.

A doua zi, când a fost aplicată compensarea din ordonanța guvernului, benzina avea un preț mediu de 8,17 lei, iar motorina ajunsese la 8,73 lei. Este vorba de prețul final plătit de clienți.

Între timp, benzina s-a tot ieftinit, mai ales în ultimele săptămâni. Prețurile medii de ieri, 19 septembrie 2022, erau de 6,92 lei pentru un litru de benzină standard și de 8,15 bani pentru litrul de motorină standard. Rezultă, așadar, o diferență de 1,23 lei pe litru între benzină și motorină.

În plus, ieftinirea benzinei a continuat și astăzi la Petrom, liderul pieței carburanților din România, cu încă 10 bani. La cele mai multe stații Petrom, un litru de benzină standard costă acum după aplicarea compensării de 50 de bani, 6,79 lei și un litru la motorină este 8,11 lei.

Diferența între plinul de benzină și plinul de motorină, uriașă, cu compensare 

Vom face un calcul pentru câte un plin de combustibil de 40 de litri și de 60 de litri, cu prețurile medii din piață.

Un plin de benzină de 40 de litri cu prețul fără compensare ar ajunge la 296,8 lei.

Iar un plin de motorină de 40 de litri cu prețul compensat este 326 de lei.

Rezultă o diferență de 30 de lei, în favoarea celor cu mașini pe benzină.

Dar compensarea va continua să fie aplicată și pentru benzină, iar un plin 40 de litri costă așadar 276,8 lei.

Drept urmare, diferența dintre un plin de benzină și unul de motorină urcă la 50 de lei.

La un plin de benzină de 60 de litri cu prețul fără compensare, bonul ajunge la 445,2 lei. 

Iar la un plin de motorină de 60 de litri cu prețul compensat este de 489 de lei.

Așadar, cu compensarea doar pentru motorină, diferența între aceste două plinuri ar fi fost de aproximativ 44 de lei, în favoarea celor cu mașini pe benzină. 

Plinul de benzină de 60 de litri cu prețul compensat este 415,2 lei.

Rezultă o diferență de circa 74 de lei, bani economisți de cei cu mașini alimentate cu benzină.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Incearca prin orice mijloace sa te oblige sa-ti cumperi masina pe benzina, masini mult mai poluante decat dieselurile. Restul e politica.
    Masinile diesel tin economiile, cat timp motorina e scumpa criza energetica si alimentara in special, se adanceste.
    Aceleasi metehne, cum faceau in urma cu un an, te obligau prin orice mijloace sa-ti injecteze serul miraculos. Nu te obligam sa ti-l faci, dar inainte semnezi ca ti-l faci pe proprie raspundere, pentru orice eventualitate.

    • Inca astepti sa le creasca solzi si sa ramana sterili pe 3 generatii? Pentru un individ cu nume englezesc ai o gandire extrem de rudimentara. Se vede ca n-ai pus piciorul intr-un spital de multa vreme. Fa o excursie pe sectia de infectioase sa te aduca cu picioarele pe pamant. Sa-ti iei si lupa la tine sa poti identifica virusi/bacterii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *