Proiect: UE vrea ca băncile să ofere în mod obligatoriu “plăți instant” în moneda europeană. Măsura se va aplica, deocamdată, băncilor din zona euro

BCE semn euro Frankfurt

Băncile din zona euro ar urma să fie obligate să ofere “plăți instant” în moneda unică 24 de ore din 24, 7 zile din 7, conform unui proiect de norme ale Uniunii Europene consultat de Reuters.

UE dorește să modernizeze plățile astfel încât banii să poată fi transferați dintr-un cont în altul în câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, în comparație cu plățile cu cardul și depozitele directe existente, care pot dura până la câteva zile lucrătoare.

Noile norme fac parte din politica blocului de “încurajare a dezvoltării de soluții de plată competitive la nivel național și paneuropean bazate pe piață”, într-o regiune în care americanii de la Mastercard și Visa domină plățile transfrontaliere cu amănuntul.

În zona euro există deja o infrastructură pentru plățile instant (PI), dar adoptarea a fost lentă, doar 11% din transferurile de credit în euro fiind efectuate sub formă de PI la sfârșitul anului trecut, afirmă Comisia Europeană într-un proiect de lege privind plățile instantanee.

“Prestatorii de servicii de plată (PSP) care furnizează transferuri de credit în euro vor trebui să ofere serviciul de trimitere și primire de IP în euro. Cerința va acoperi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an”, se arată în proiect.

Proiectul de lege finalizat urmează să fie publicat miercuri, urmând ca statele UE și Parlamentul European să aibă ultimul cuvânt, ceea ce înseamnă că este posibil să apară și alte modificări.

Proiectul stabilește un termen obligatoriu pentru ca PSP să accepte plăți instantanee în euro în zona euro la șase luni de la intrarea în vigoare a noilor norme. Aceștia ar trebui să fie capabili să trimită plăți instant în euro în termen de un an.

Băncile din afara zonei euro vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a se conforma.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *