Un nou parc industrial va fi amenajat la Iași: lucrările încep în septembrie

Alex Andrei aug. 27, 2021 0 comentarii
parc miroslava iasi

Lucrările pentru amenajarea unui parc industrial în județul Iași vor începe în luna septembrie, după ce o licitație în acest sens a fost atribuită de către Consiliul Județean (CJ) companiei Iasicon, valoarea contractului fiind de peste 15 milioane lei, fără TVA.

Amplasamentul parcului industrial se află la circa 12 km de municipiul Iași, cu deschidere la drumul european E583, pe raza comunei Lețcani. Terenul are o suprafață de 18,6 hectare și este liber de construcții. Potrivit autorităților județene, Primăria Lețcani a eliberat autorizația de construire.

„În prezent, așteptăm scrisoarea de garanție de bună execuție și vom emite de îndată ordinul de începere a lucrărilor, probabil până la sfârșitul acestei săptămâni, astfel că lucrările vor demara în luna septembrie”, a declarat Marius Dangă, vicepreședinte al CJ Iași.

Lucrările de amenajare a parcului industrial („Iași Industrial Park”) se vor desfășura pe o perioadă de maximum 18 luni. Acestea constau în construcția unei clădiri cu rol administrativ (cu o suprafață desfășurată de circa 600 mp), realizarea drumurilor de incintă (927 metri liniari) și a împrejmuirii (metalică, cu soclu de beton), amenajarea terenului, racordarea la rețelele de utilități existente în zonă și eliberarea amplasamentului (mutarea unei rețele electrice aeriene).

După finalizarea lucrărilor, CJ va concesiona suprafețe către agenţi economici, iar investiţiile din cadrul parcului vor fi realizate de către companiile interesate, acestea urmând să beneficieze de facilitățile prevăzute de legislația în vigoare, un exemplu în acest sens fiind scutirea de la plata impozitului pe clădiri.

În prezent, în județul Iași funcționează două parcuri industriale (71 hectare), ambele fiind gestionate de către Primăria Miroslava, o comună limitrofă Iașului. Peste 60 de rezidenți sunt în cadrul celor două parcuri, iar unii dintre aceștia au început deja să cumpere suprafețele de teren concesionate de la autoritatea locală.

În această perioadă, Primăria Miroslava are în desfășurare licitații pentru modernizarea unor drumuri de incintă (4,5 km), iar valoarea totală a investițiilor ajunge la peste 15 milioane lei.

Domeniile de activitate ale companiilor care au investit în Miroslava sunt diverse: fabricarea betonului, automate de cafea, tipografii, producția de vopsele, constructori de drumuri și autostrăzi, producția de echipamente pentru spălătorii „self service”, produse farmaceutice, producție publicitară, fabricarea de structuri metalice, distribuția de mașini unelte CNC, producție nasturi, textile sau fabricarea berii.

Citește și: ANALIZĂ Re-industrializarea Iașului. Mari companii private își mută producția în parcurile industriale din județ după modelul de succes al comunei Miroslava. Imagini VIDEO din dronă

Foto: Cadru aerian cu Parcul Industrial Miroslava / Economedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *