Volumul lucrărilor de clădiri rezidențiale a căzut cu 21% în primele cinci luni ale anului față de aceeași perioadă din 2023

santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În primele cinci luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut față de primele cinci luni ale anului, ca serie brută cu 1,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%. Pe obiecte de construcţii, o scădere semnificativă s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale: -21,6%.

Mai 2024 comparativ cu aprilie 2024

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 0,5%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+2,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+2,1%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 6,1%. Pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la lucrările de construcţii inginereşti (+4,1%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 6,0%, respectiv cu 0,6%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate,cu 4,2%, scădere înregistrată astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-16,0%), lucrările de reparaţii capitale (-9,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,4%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-8,2%), construcţiile inginereşti (-5,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (-4,8%).

Mai 2024 comparativ cu mai 2023

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 2,9%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat astfel: lucrările de reparaţii capitale (-14,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,0%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,6%). Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-13,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (-6,8%). Construcţiile inginerești au crescut cu 4,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 1,7%. Pe elemente de structură, creştere a avut loc la lucrările de construcţii noi (+3,3%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 11,7%, respectiv cu 3,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+7,3%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 11,6%, respectiv cu 5,3%.

Perioada 1.I-31.V.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2023

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 1,1%, scădere înregistrată la lucrările de construcţii noi (-2,6%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 2,2%, respectiv cu 1,9%. Pe obiecte de construcţii, s-a înregistrat o scădere la clădirile rezidenţiale (-21,5%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,4%, respectiv cu 0,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,8%. Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 4,5%, respectiv cu 3,9%. Pe obiecte de construcţii, o scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale (-21,6%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 10,3%, respectiv cu 2,2% .