Compania japoneză de componente auto Yazaki închide fabrica de la Buzău, din lipsă de comenzi, și restructurează fabrica din Ploiești / Explicația companiei: Principalul client a trecut rapid la un viitor electric

Carmen Radu sept. 8, 2023 3 comentarii
fabrica Yazaki auto

Grupul japonez Yazaki închide fabrica de la Buzău, unde lucrează circa 600 de angajați, din lipsă de comenzi, a declarat pentru Economedia și G4Media primarul orașului, Constantin Toma. Compania este acum în procedură de oprire a activității. Totodată, Yazaki restructurează și fabrica din Ploiești. Conform reprezentanților companiei, deciziile au fost luate după ce principalul client a decis să treacă rapid, înainte de termen, la mașini electrice.

UPDATE 08.30 Reprezentanții Yazaki au explicat pentru Economedia motivul închiderii unei fabrici și restructurarea celeilalte.

„Ca răspuns la întreruperea prematură a uneia dintre liniile de automobile ale principalului nostru client, care a avut loc înainte de termen datorită tranziției rapide a acestuia către un viitor electric, precum și la lipsa forței de muncă și la provocările demografice, compania noastră a luat măsuri strategice pentru a se adapta la această situație și a se pregăti în mod adecvat pentru viitor”, a transmis compania.

Drept urmare, Yazaki România va reduce numărul de angajați la Ploiești și va închide fabrica din Buzău. „În acest fel, compania ia măsuri îndrăznețe pentru ca celelalte trei fabrici pe care le are în România – Brăila, Caracal și Ploiești – să își continue activitatea și să se dezvolte în viitor. Procesul de restructurare a început în luna august și este în curs de desfășurare, pe baza înțelegerilor făcute de comun acord cu sindicatul companiei”, a transmis compania.

Conform reprezentanților Yazaki, compania va oferi angajaților care pleacă asistență, precum și beneficii financiare și sprijin social, peste cele prevăzute de lege.

În paralel, toate cele trei fabrici Brăila, Caracal și Ploiești își continuă activitatea.

„Yazaki România își adaptează întreaga producție la noua situație, cu scopul de a rămâne pe piață, de a păstra cât mai multe locuri de muncă în regiune și de a contribui la economia locală, așa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani de existență în România. Yazaki România, în calitate de angajator, cooperează cu sindicatul companiei, cu autoritățile, cu alte companii și cu alți parteneri sociali, sprijinind angajații care vor trebui să plece”, transmite compania.

Știrea inițială

Primarul spune că nu va fi o problemă cu forța de muncă disponibilizată, deoarece rata șomajului în municipiu este de circa 0,5%, adică este o criză majoră de forță de muncă.

Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați, până la ora redactării acestei știri.

În România, grupul mai deține unități la Ploiești, Brăila și Caracal.

Prima fabrică Yazaki din România a fost deschisă în anul 2003, în Parcul Industrial Ploiești.

Compania a raportat anul trecut în România afaceri de 1,28 miliarde lei și un profit de 20 milioane lei (în scădere cu 69%), cu 7.250 de angajați.

 

Sursa foto: Yazaki

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *