Vrei un loc de muncă? S-ar putea să nu mai ai nevoie de o diplomă, potrivit LinkedIn

CV locuri de munca job Foto: Târgul de Cariere

Modelele de angajare s-au schimbat în ultimii ani. Din ce în ce mai mult, angajatorii sunt încântați să recruteze personal care nu are o diplomă. Euronews Business analizează motivele din spatele acestei schimbări.

Colegiul sau universitatea a fost un ritual tradițional timp de decenii, milioane de tineri considerând învățământul superior drept una dintre singurele modalități de a obține un loc de muncă.

Recent, însă, a crescut numărul de locuri de muncă care nu necesită diplome, precum și alte alternative la învățământul superior, care pot oferi locuri de muncă interesante și oportunități de carieră mai târziu. Acestea includ ucenicii, plasamente la locul de muncă, școli de meserii, stagii, certificări și alte cursuri de scurtă durată și multe altele.

Potrivit unui studiu recent realizat de LinkedIn, a existat o creștere cu 14,2% a numărului de locuri de muncă din Regatul Unit care nu necesită diplome începând cu 2021.

Se pare că acest lucru se datorează faptului că întreprinderile se concentrează mai mult pe competențele transversale, cum ar fi adaptabilitatea și colaborarea, care nu pot fi măsurate în termeni de diplome, dar care duc la o schimbare a metodelor de angajare.

De asemenea, companiile realizează din ce în ce mai mult că abilitățile tehnice și specifice unui loc de muncă pot fi predate mai ușor unei varietăți de candidați entry-level.

Seturile de competențe specifice sunt din ce în ce mai apreciate

Datele LinkedIn au evidențiat, de asemenea, că este de cinci ori mai probabil ca personalul care angajează să caute candidați cu seturi de competențe specifice, mai degrabă decât diplome universitare.

Janine Chamberlin, UK country manager la LinkedIn, a declarat într-o notă de e-mail: „Este important să știți că există multe căi diferite către cariere de succes. Lumea muncii se schimbă rapid, în special în era inteligenței artificiale – iar întreprinderile regândesc modul în care angajează și instruiesc oamenii pentru a atenua lacunele de competențe emergente.

„Întreprinderile recunosc din ce în ce mai mult că diplomele nu sunt singura modalitate de a identifica candidați de calitate.

„Și, în special pentru rolurile de bază, vedem întreprinderi care angajează pentru competențe transversale transferabile, inclusiv munca în echipă și comunicarea, și apoi formează pentru roluri profesionale specifice pentru a se asigura că au oamenii de care au nevoie în rolurile potrivite, cu competențele potrivite, la momentul potrivit.”

Numărul anunțurilor de locuri de muncă pentru ucenicie crește

Uceniciile sunt considerate din ce în ce mai mult ca o alternativă viabilă la universitatea cu normă întreagă, oferind uneori un acces mai bun la anumite sectoare și oportunități de angajare mai profitabile mai târziu.

Potrivit LinkIn, numărul anunțurilor de locuri de muncă pentru ucenicie în sectoare precum cel al utilităților a crescut cu 60,6%, în timp ce anunțurile de ucenicie pentru comerțul cu amănuntul au crescut cu 58,7%, iar cele pentru tehnologie au crescut cu 16,2%.

Helen Bradbury, Chief People Officer la E.ON UK, a declarat: „Știm că mulți tineri doresc acum să intre direct în câmpul muncii pentru a avea un avans în carieră. La E.ON, suntem mândri să oferim o varietate de căi pentru a construi cariere de succes, indiferent de mediul educațional al elevilor.

„Uceniciile noastre sunt axate pe asigurarea faptului că ucenicii noștri își dezvoltă viitoarele competențe necesare pentru a prospera și sunt concepute pentru a oferi atât experiență practică, cât și învățare academică, permițând ucenicilor să câștige în timp ce învață și să dobândească competențe valoroase care sunt direct aplicabile rolurilor lor.

„De asemenea, oferim o varietate de roluri entry-level pentru cei fără diplomă. Aceste roluri servesc ca o trambulină către o carieră plină de satisfacții și oferă oportunități complete de formare și dezvoltare la locul de muncă, asigurându-se că colegii noștri au instrumentele și sprijinul de care au nevoie pentru a prospera și a progresa în cadrul companiei.”

Întreprinderile din Regatul Unit apreciază din ce în ce mai mult competențele transversale pe măsură ce inteligența artificială avansează

Având în vedere că peisajul locurilor de muncă din Regatul Unit se schimbă atât de rapid, întreprinderile acordă din ce în ce mai multă importanță competențelor transversale decât diplomelor. Acest lucru a fost exacerbat de schimbările dramatice aduse inteligenței artificiale (AI) în ultimii câțiva ani.

LinkedIn estimează că este posibil ca, până în 2030, competențele necesare pentru locurile de muncă din Regatul Unit să se schimbe cu 65% față de ceea ce erau în 2016, ajutate în principal de progresele AI.

Ca atare, nouă din 10 angajatori din Regatul Unit consideră că competențele transversale sunt de o importanță capitală, cele mai solicitate cinci competențe pentru întreprinderile din Regatul Unit fiind serviciile pentru clienți, leadership-ul, comunicarea, managementul și munca în echipă.

Gemma Aldridge, director de achiziție de talente pentru Regatul Unit și Irlanda la Siemens, a declarat: „Angajamentul nostru față de ucenicie și o filosofie de angajare care valorizează potențialul în detrimentul experienței și calificărilor ne permite să accesăm un bazin de talente divers și să stimulăm inovarea. Concentrarea noastră asupra potențialului înseamnă că privim dincolo de metricile tradiționale, recunoscând capacitățile și perspectivele unice pe care fiecare persoană le aduce la masă.

„Această abordare incluzivă promovează o cultură a învățării continue și a adaptabilității, esențiale pentru a prospera în mediul dinamic de astăzi. Nu abordăm doar deficitul de competențe, ci creăm o forță de muncă pregătită pentru viitor, inovatoare, rezilientă și capabilă să conducă progresul într-o lume în schimbare rapidă.”

Companiile sunt mai dispuse să ofere formare și sprijin

Pe lângă faptul că sunt mai deschise să angajeze candidați entry-level fără studii universitare, companiile sunt acum mai dispuse să ofere formare pentru a sprijini învățarea cerințelor tehnice legate de muncă. Aceasta include formarea în domenii precum serviciul clienți, asistența tehnică și asistența administrativă.

Pe lângă formare, o serie de întreprinderi sunt, de asemenea, mai proactive în a se asigura că oportunitățile lor de ucenicie și de plasare la locul de muncă ajung la toate sectoarele societății.

James Goodman, directorul de personal al Tesco UK, a declarat: „Suntem foarte pasionați de sprijinirea tinerilor pentru a găsi calea de carieră potrivită pentru ei, motiv pentru care oferim o serie de programe de la plasamente la ucenicii pentru a-i ajuta să se angajeze.

„Știm că unii tineri au nevoie de puțin mai mult sprijin pentru a reuși, motiv pentru care am lansat recent programul nostru de ucenicie Stronger Starts pentru a oferi 150 de tineri din zonele defavorizate posibilitatea de a obține un nivel 2 National Standard în comerțul cu amănuntul, fără nicio calificare prealabilă. Dorim să ajutăm tinerii să urce pe scara muncii și să facă primul pas într-o carieră interesantă și plină de satisfacții alături de noi.”

Intensitatea angajărilor crește în septembrie

Un alt studiu LinkedIn a arătat că firmele angajează mai mult în septembrie, deoarece cererile de locuri de muncă cresc, ca urmare a întoarcerii oamenilor din vacanța de vară. Acesta este, de asemenea, momentul în care majoritatea noilor absolvenți intră pe piața forței de muncă.

Marea Britanie înregistrează, de obicei, o creștere a angajărilor de aproximativ 44% în septembrie, potrivit LinkedIn.

Acest lucru contrastează cu Italia, care înregistrează creșteri de aproximativ 26% în această lună, în timp ce în Franța recrutările se dublează în septembrie. Recrutarea în Țările de Jos crește cu aproximativ 65%, în timp ce Spania înregistrează o creștere de aproximativ 28%.

Căutarea unui loc de muncă a crescut în acest an, Țările de Jos, Germania și Franța înregistrând o creștere de 10% a căutărilor de locuri de muncă în prima jumătate a acestui an.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă candidează în principal pentru posturi în domeniul tehnologiei, informației și media, dar și pentru posturi în domeniul serviciilor profesionale. Funcțiile din domeniul serviciilor financiare înregistrează, de asemenea, un număr semnificativ de căutări și candidaturi.

Pe de altă parte, serviciile publice, tehnologia, informațiile și media, precum și administrația publică sunt unele dintre sectoarele care angajează cel mai mult la nivel global în prezent.

Josh Graff, managing director EMEA & LATAM la LinkedIn, a declarat într-o notă trimisă prin e-mail: „În întreaga Europă, această lună este un moment de «întoarcere la școală» pentru multe întreprinderi, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos înregistrând, de obicei, un vârf al angajărilor în septembrie. Datele LinkedIn arată că lucrătorii din Europa devin mai intensivi în căutarea unui loc de muncă, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă aplicând pentru mai multe roluri.

„Marea Britanie are acum a treia cea mai mare intensitate în căutarea unui loc de muncă din lume și observăm tendințe similare în Franța, Germania și Țările de Jos.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.