Analiză: Cei mai puternici 100 de constructori au trecut în 2022 pragul de 1 miliard de lei la capitolul profituri. TOP 10 Antreprenori

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier

Cifra de afaceri realizată de companiile din sectorul de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale a crescut de la 24,4 miliarde de lei în 2013 la 69,83 miliarde de lei în 2022, arată datele cuprinse în ediția din acest an a raportului TOP 100 Antreprenori generali în Construcții, realizat de IBC Focus. Profiturile au înregistrat anul trecut o creștere semnificativă, ajungând la peste 1 miliard lei. Pentru anul în curs, majoritatea marilor constructori se așteaptă la creșteri de afaceri.

Cifra de afaceri totală realizată de companiile cu cod CAEN 4120 (Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale) urmărite de IBC Focus a înregistrat o creștere generală în timpul perioadei analizate. De la 24,4 miliarde de lei în 2013, suma a crescut la 69.83 miliarde de lei în 2022.

“Aceasta reflectă o dezvoltare constantă și o cerere susținută pentru servicii de construcții. În ceea ce privește top 100 antreprenori din acest domeniu, cifra lor de afaceri a crescut într-un ritm mai accelerat în comparație cu media tuturor companiilor”, au transmis reprezentanții IBC Focus pentru Economedia.  De exemplu, în 2013, top 100 antreprenori au generat o cifră de afaceri de 8,05 miliarde de lei, iar în 2022, aceasta a crescut la 19,5 miliarde de lei. “Acest lucru sugerează că aceste companii mari au fost capabile să capitalizeze oportunitățile de pe piață și să-și extindă afacerile semnificativ. Cea mai înaltă concentrație de cifră de afaceri se găsește în top 10 antreprenori. De la 3,14 miliarde de lei în 2013, aceasta a crescut la 6,63 miliarde de lei în 2022. Deși reprezintă o proporție mică din totalul companiilor, acest top 10 antreprenori a avut un impact semnificativ asupra cifrei de afaceri totale a industriei”, notează analiza transmisă pentru Economedia.

“Evoluția cifrei de afaceri a companiilor cu cod CAEN 4120, a top 100 antreprenori și a top 10 antreprenori arată o creștere solidă și o dinamică interesantă a industriei construcțiilor. Companiile mari și cei mai mari jucători au avut un impact semnificativ asupra performanțelor financiare ale industriei, reflectând o cerere crescută pentru serviciile de construcții și oportunitățile de extindere”, spun consultanții.

A crescut ușor ponderea cifrei de afaceri produsă de cei mai puternici 100

Analizând ponderea cifrei de afaceri a primelor 100 de companii de construcții în totalul pieței din domeniul construcțiilor, pe o perioadă de zece ani, consultanții observă schimbări semnificative în contribuția acestora și în raport cu celelalte firme din piață. Astfel, ponderea cifrei de afaceri a primelor 100 de companii a crescut de la 33% în 2013 la 35,1% în 2015. În aceeași perioadă, contribuția celorlalte firme din domeniu a scăzut de la 67% la 64,9%, indicând o redistribuire a cotei de piață în favoarea companiilor de top.

Între 2016 și 2020, ponderea cifrei de afaceri a top 100 companii a continuat să scadă, ajungând la 27% în 2021. “Aceasta a fost probabil influențată de schimbările economice, strategiile de afaceri și competiția în domeniul construcțiilor. În aceeași perioadă, contribuția altor firme din domeniu a crescut ușor la 73.0% în 2021, indicând o reechilibrare a pieței. În 2022, ponderea cifrei de afaceri a top 100 companii a crescut ușor la 27,9%, iar contribuția celorlalte firme din domeniu a rămas la 72,1%. Acest lucru poate reflecta o anumită stabilizare a cotelor de piață și o adaptare a companiilor la condițiile economice”, notează analiza.

Analiza indică o schimbare a cotelor de piață în domeniul construcțiilor între primele 100 companii și restul firmelor care au contribuit la venitul total înregistrat în anul fiscal 2022.

Cei mai puternici 100 trec pragul de 1 miliard în dreptul profitului cumulat

Profiturile realizate de primele 100 de companii din industria construcțiilor luate în calcul au înregistrat o evoluție interesantă în perioada analizată, reflectând schimbări în mediul de afaceri și performanțele economice. “În 2012, profiturile totale ale acestor companii au fost de 380,39 milioane de lei. Începând cu anul următor, profiturile au cunoscut o creștere semnificativă, ajungând la 496,28 milioane de lei în 2013. Această creștere poate fi atribuită unui mediu economic mai favorabil și cererii susținute pentru servicii de construcții. În 2014, profiturile au înregistrat o ușoară scădere la 487,56 milioane de lei, posibil influențată de schimbările economice sau de factori specifici industriei construcțiilor. Totuși, următorii ani au adus o creștere semnificativă a profiturilor, ajungând la 788 milioane de lei în 2019. Anii 2020 și 2021 au adus profituri relativ constante, cu 784 milioane de lei, respectiv 841 milioane de lei. Însă, în 2022, profiturile au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la peste 1 miliard lei”, arată analiza în construcții.

Cine sunt cei mai mari angajatori din piață?

Șase din top 10 jucători din clasamentul general sunt prezenți și în topul celor mai puternici angajatori, conform datelor analizate de IBC Focus. Ocupanta primului loc în clasamentul general, Porr Construct, ocupă în topul de față locul 2, cu un număr mediu de angajați în 2022 de 1.133. Pe locul al doilea atât la general cât și în clasamentul angajatorilor, se află Construcții Erbașu, cu un număr mediu de angajați în 2022 de 865. Strabag ocupă locul al treilea în topul general, dar locul 1 în clasamentul de față cu un număr mediu de angajați în 2022 de 1.214. Tancrad, Concelex și CON-A Operations ocupă locurile patru, cinci și șase în top, cu un total mediu de angajați în 2022 de 840, 678 și, respectiv, 542.

 

TOP 10 jucători în Construcții, după cifra de afaceri din 2022, conform datelor analizate de IBC Focus:

 

Autorii studiului au explicat pentru Economedia metodologia realizării clasamentului, care diferă ușor de topurile generate de portalurile de afaceri. Spre exemplu, sunt companii care apar în clasamentele realizate strict pe bază de CAEN.

“Metodologia noastră se bazează în principal pe antreprenori generali care realizează lucrări civile chiar și parțial. Aktor și Webuild (până acum câțiva ani, aveau și ele lucrări pe civil), ca și alte firme care ar fi prins TOP 10, au lucrări exclusiv pe infrastructură în ultimele 12 luni, din monitorizările noastre. Din aproximativ 600-700 firme cu peste 1400 de șantiere, noi le selectăm pe cele cu lucrări și pe civil, care au avut lucrări active în ultimele 12 luni și din care apoi rămân primele 100. Totodată, nu ne limităm doar la 4120, ci ne uităm și la firmele care sunt TOP antreprenori pe VICTA (care au și alte coduri CAEN, platformă a IBC Focus). În plus, urmărim multe firme de la an la an. Ne interesează mult mai mult activitatea lor și șantierele din piață”, explică Cătălin Arcu, brand manager la IBC Focus. În concluzie, clasamentul este realizat având CAEN-ul printre criteriile de selecție, dar rezultatele din clasamentul final sunt stabilite în funcție de lucrările pe care aceste companii le au în ultimul an.

Un clasament în care sunt incluse și companii din Infrastructură:

ANALIZĂ Topul celor mai puternice companii de construcții din România. Umbrărescu controlează firmele care ocupă primele trei locuri în clasament (economedia.ro)

 

În ceea ce privește pespectivele, un sondajul realizat de IBC Focus în rândul celor mai mari constructori, a arătat că aceștia sunt optimiști în ceea ce privește viitorul pe termen scurt: Șase din zece estimează o creștere a afacerilor în 2023.

Detalii despre piață și problemele constructorilor AICI

 

 

 

sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *