Perspectivă din piața șantierelor. Sondaj: Cei mai puternici constructori din România mizează pe infrastructură, în prag de an electoral/ Piața spațiilor de birouri, “la pământ”

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

Cei mai puternici constructori din România estimează că piața proiectelor de infrastructură va crește în următoarele luni, conform unui sondaj realizat de IBC Focus în rândul celor mai mari 100 de companii din domeniu și pus la dispoziția Economedia. La polul opus, investițiile în construirea de spații de birouri “par să fie la pământ”, din perspectiva constructorilor, constată consultanții.

Compania de consultanță IBC Focus, care realizează anual topul celor mai mari firme din Construcții, i-a întrebat pe reprezentanții celor mai mari companii din domeniu (selectate în funcție de cifra de afaceri) care sunt TOP 3 segmente de piață care estimează că vor crește în următoarele 12 luni. Sondajul a fost realizat în perioada 01.06.2023 – 15.07.2023 având ca respondenți peste 100 de antreprenori generali în construcții realizat pentru analiza anuală TOP 100 Antreprenori generali în Construcții 2023

Sondajul a arătat, în primul rând, că marii constructori sunt optimiști în ceea ce privește viitorul pe termen scurt: Șase din zece estimează o creștere a afacerii.

Marile companii de construcții au evidențiat, de asemenea, care sunt cele mai complexe probleme, reprezentând principalele provocări cu care se confruntă piața în prezent, având opțiunea de a selecta trei variante de răspuns multiplu. Cei mai mulți sunt afectați de creșterea costurilor cu forța de muncă și de costurile materialelor.

 

Sursa: IBC Focus

 

De altfel, creșterea costurilor cu materialele și forța de muncă au avut impact atât asupra constructorilor, cât și asupra clienților lor.

Sursa: IBC Focus

Majoritatea constructorilor afirmă că au reușit să își convingă clienții să-și adapteze bugetele alocate, așa cum se observă și în graficul de mai sus.

“De asemenea, observăm că marii constructori se orientează către proiecte cu finanțare publică. Astfel, majoritatea covârșitoare a marilor constructori își îndreaptă atenția către infrastructură, sectoru urmat de domeniile utilități și industrial, care se află la egalitate. Mai precis, aproape 85% dintre respondenți plasează infrastructura în topul domeniilor care vor atrage cel mai mare interes în următoarele luni”, spune Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

La polul opus, investițiile în dezvoltarea de noi spații de birouri moderne pare că au intrat “în hibernare totală”:

 

 

De altfel, o analiză de specialitate publicată în urmă cu câteva zile arăta că, în trimestrul III, pe piața din București (cea mai mare din țară), chiriașii au fost mult mai interesați de prelungirile de contracte în clădirile existente decât de spații noi. Potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate, companiile au tranzacționat în total o suprafață de 158.923 mp, din care 104.004 mp au fost prelungiri de contracte și doar 51.879 mp închirieri de spații noi, în București.

Având în vedere că anul viitor va fi unul electoral (parlamentare și locale, pe lângă prezidențiale și europarlamentare), iar firmele de construcții au manifestat un interes considerabil față de proiectele publice, sondajul a urmărit și perspectiva acestora privind influența contextului electoral asupra investițiilor publice. “Observăm astfel că opt din zece constructori (79,21%) estimează o creștere a investițiilor publice anunțate în următoarea perioadă. Cu toate acestea, doar 28% prevăd o creștere semnificativă a acestor investiții, în timp ce 20% consideră că anul electoral nu va avea un impact semnificativ asupra investițiilor publice”, menționează Spătaru.

 

Sursa: IBC Focus

 

Piața muncii în Construcții

Optimismul marilor constructori se reflectă și în intenția de angajare, arată rezultatele sondajului: mai mult de jumătate (57%) dintre companiile de top participante la sondaj spun că doresc să crească numărul de angajați în echipele lor.

Forța de muncă rămâne o provocare semnificativă pentru antreprenorii din industria construcțiilor în 2023 și 2024, cu un impact asupra modului în care proiectele sunt gestionate și desfășurate.

“O concluzie evidentă din datele noastre este deficitul constant de forță de muncă specializată, identificat de 75% dintre participanți. Aceasta reprezintă o problemă majoră care influențează capacitatea companiilor de a duce la bun sfârșit proiectele în termen și la standardele dorite. Deficitul forței de muncă poate crea întârzieri în execuție, costuri suplimentare și o presiune în creștere asupra echipei existente”, a declarat Andrei Spătaru.

Pe de altă parte, 11% dintre antreprenori declară că au oameni suficienți și pregătiți în cadrul echipelor proprii.

În același timp, una din trei firme (31,68%) de construcții lucrează în prezent cu angajați străini. Spre comparație, anul trecut doar unul din patru constructori lucra cu angajați străini pe șantierele România. De asemenea, unul din cinci (19,8%) constructori tatonează perspectiva de a face recrutări de muncitori străini pentru echipele lor.

“Lupta pentru atragerea angajaților și câștigarea de proiecte va continua și în următoarea perioadă. 56% dintre marii constructori se așteaptă să crească competiția pe piață, în special din cauza intrării pe piață a noilor jucători și a inovațiilor tehnologice”, menționează Spătaru.

“Sectorul care a redus cel mai mult angajările în ultimele luni”

În ceea ce privește piața muncii în sector, datele unei platforme de job-uri arată că domeniul este unul dintre cele în care s-a redus ritmul recrutărilor. Retragerea anumitor facilități fiscale și creșterea taxării complică strategiile de afaceri pentru companiile vizate, lucru vizibil și în diminuarea eforturilor de recrutare, în contextul în care numărul de aplicări și de candidați continuă să crească pe platforma de recrutare bestjobs. Sectorul care a redus cel mai mult angajările în ultimele luni a fost cel al Construcțiilor, potrivit unei analize publicate de platformă la începutul lunii. Media ofertelor publicate pe bestjobs în ultimele 3 luni este și cu 40% mai mică decât în aceleași luni ale anului trecut. Cu toate acestea, spre deosebire de activitatea din 2022, cererea de specialiști în Construcții și Instalații a fost foarte mare la începutului lui 2023, numărul de joburi postate pe bestjobs în primul trimestru din 2023 fiind aproape egal cu numărul celor postate în primele 6 luni din 2022.

Cum a fost anul până acum? Statisticile oficiale

În primele opt luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de aceeași perioadă, ca serie brută, cu 13,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,7%, arată Institutul Național de Statistică. Clădirile rezidenţiale au scăzut însă cu 6,8%. Detalii AICI

Sursa: IBC Focus

 

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *