Bucureștiul construiește un RADET paralel mobil

termoenergetica fb nicusor dan House heating system with many steel pipes, manometers and metal tubes, selective focus

Municipiul București a scos la licitație în SICAP un contract de 79 de milioane lei pentru achiziția de 20 de capacități modulare de producere de energie termică (tip container) pentru rețeaua de termoficare a Capitalei. Adică centrale termice mobile de cvartal, același tip de centrale pe care Termoenergetica deja le operează, ele fiind de închiriat, la CET Titan pentru furnizarea agentului termic în 21.000 de apartamente din cartierul Pantelimon. Așa cum Economedia.ro deja a relatat, contractul de închiriere cu Energofor va fi prelungit.

Cele 20 de unități modulare vor alimenta tot atâtea puncte termice din toate sectoarele Bucureștiului, de la zonele Piața Victoriei, Știrbei Vodă, Vitan, Mărgeanului și până la Drumul Taberei și Militari, deservind 340 de blocuri cu peste 16.000 de apartemente. Toate punctele termice care vor fi prevăzute cu astfel de centrale mobile se găsesc în caietul de sarcini aferent prezentei achiziții.

Livrarea unităților modulare trebuie să se facă într-un an, de la desemnarea ofertei câștigătoare. Garanția acestor centrale trebuie să fie de minim trei ani iar durata de funcționare trebuie să fie de minim 20 de ani. Ofertele se depun până în 23 februarie.

În caietul de sarcini, Bucureștiul precizează că aceste unități modulare pot fi mutate de la un punct termic la altul, funcție de necesități.

În ședința Consiliului General al Municipiului București din 31 octombrie 2023 s-a aprobat un proiect de modernizare a a 20 de puncte termice care deservesc peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari. Proiectul de act normativ prevede aprobarea utilizării temporare a unor terenuri proprietate a Municipiului Bucureşti în cadrul proiectului de modernizare a 20 de puncte termice, folosind capacităţi modulare de producere de energie termică pentru reţeaua de termoficare a Municipiului Bucureşti, în vederea amplasării unor containere modulare. Achiziția din prezent este doar o parte din proeictul de modernizare a punctelor termice. Termoenergetica mai are și alte lucruri de făcut pentru ca furnizarea agentului termic să fie optimizată. Astfel, trebuie să fie cumpărate contoare de energie termică, noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a un nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica.

În total, proiectul de modernizare al sistemului de alimnetare cu agent termic al Bucureștiului presupune, doar într-o prima fază, cheltuieli de 1,5 miliarde lei.

Termoenergetica, fosta RADET este cea mai mare companie din sistemul funrizării centralizate de agent termic din țară. Peste jumătate din toate apartamentele Bucureștiului sunt încă branșate la rețeaua TCMEB. Mare parte din rețea este învechită, condcutele sunt deteriorate iar pierderile din sistem ajung, în unele cazuri și la 60-70%.

House heating system with many steel pipes, manometers and metal tubes, selective focus

Comentarii

  1. La ce racordeaza aceste puncte mobile,la coloanele vechi de apa/caldura? Sau trimite caldura din punctul mobil cu trotinetele?…..De asta ne chinuie primaria/RADETcu minciuni despre coloanele invechite,ca să justifice achiziția acestor experimente generatoare de bogăție pt băieții deștepți?Cartierul Vitan are puțin peste 20 ani,la fel si coloanele de apa/caldura însă pt primarie/RADET tot vechi este.Lunar se închide caldura,pt varii pretexte însă factura s-a triplat.Cine da ii controleze,consumatorul?

  2. La ce racordeaza aceste puncte mobile,la coloanele vechi de apa/caldura? Sau trimite caldura din punctul mobil cu trotinetele?…..De asta ne chinuie primaria/RADETcu minciuni despre coloanele invechite,ca să justifice achiziția acestor experimente generatoare de bogăție pt băieții deștepți?Cartierul Vitan are puțin peste 20 ani,la fel si coloanele de apa/caldura însă pt primarie/RADET tot vechi este.Lunar se închide caldura,pt varii pretexte însă factura s-a triplat.Cine sa ii controleze,consumatorul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *