Guvern: Primul miliard de euro din PNRR a fost accesat. Banii vor contribui la renovarea clădirilor

bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Guvernul României anunță că a accesat primul miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), bani care vor merge către renovarea clădirilor. România a primit deja un avans de 3,79 miliarde de euro drept avans din PNRR, acești bani nu au putut fi cheltuiți încă, din cauza lipsei de proceduri.

„Primul miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost deja accesat. Banii europeni vor contribui la renovarea clădirilor din întreagă țară și reprezintă cea mai bună dovadă a modului în care Guvernul României abordează șansa enormă pentru dezvoltarea și modernizarea țării pe care o are prin acest program de redresare. Prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, autoritățile publice locale sau centrale vor derula programe de eficientizare energetică, siguranță seismică sau la incendii. România ș-a îndeplinit la timp obligațiile asumate prin PNRR și începe deja să valorifice cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziția noastră”, arată un mesaj al premierului Nicolae-Ionel Ciucă.

La finalul lunii februarie, Ministerul Finanțelor a răspuns, la solicitarea Economedia, că România nu a cheltuit fonduri virate de Comisia Europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Și BNR a transmis, recent, la solicitarea Economedia, că suma din PNRR din contul deschis de Ministerul Finanțelor nu a fost cheltuită.

Necheltuirea banilor a avut loc deoarece Guvernul nu definitivase încă procedurile pentru transferul sumelor.

Miercuri, ministrul Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a declarat că a încheiat procedura privind acordurile de finanțare aproape cu toate ministerele.

„După ce este semnat acordul, este o procedură prin care fiecare minister trebuie să completeze un formular pe care îl trimite pentru a putea lua banii din bugetul ministerului Invesitțiilor și să îi mutăm în bugetele fiecărui ministerul coordonator de reformă. Și după această procedură, de exemplu, putem trage banii pe Autostrada A3, în limita sumelor cheltuite după februarie 2020, așa cum prevede PNRR”, a spus el.

Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *