Premierul Ciolacu: Adoptăm astăzi forma finală a măsurilor bugetare. Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament

Redacția sept. 25, 2023 2 comentarii
Marcel Ciolacu

Premierul Ciolacu a declarat luni că Guvernul adoptă astăzi forma finală a măsurilor bugetare, acesta fiind actul pe care a decis să își asume răspunderea în Parlament.

Proiectul integral poate fi citit AICI.

Principalele declarații:

 • Adoptăm astăzi forma finală a măsurilor bugetare, după consultările cu toți partenerii sociali, sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală.
 • O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect.
 • Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament.
 • Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.
 • România nu își mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde lei, plus o evaziune fiscală de 150 miliarde lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB.
 • Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții.
 • Bugetul României se bazează pe taxe plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice. Avem însă un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii în Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite pe capital din Europa.
 • Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de miliarde de euro.
 • Există un interes vital, acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriașă: peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OCDE, care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră. Nu îmi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice a României.
 • Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritate. Adevărul este că austeritatea a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare.
 • Acest Guvern nu crește însă TVA-ul general și păstrăm la 9% TVA la alimente și medicamente. Păstrăm TVA cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze și cărți.
 • Nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă.
 • Nu se poate vorbi despre austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 lei. Iar în construcții, prin Ordonanță de Urgență, mărim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 lei. Vorbim astfel de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus.
 • Este adevărat: unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat, am să fac eu acest lucru. Nu am de gând să dau niciun pas înapoi. Este nevoie de o reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum, fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii

 1. Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern este atât de antieconomic prin prevederile impozitării cifrei de afacereri și victimele colaterale,  încât el va fi cu siguranță modificat: pur și simplu economia NU are cum să funcționeze astfel.

  Problema este că în acest fel nici nu se va atinge dezideratul obținerii sumelor necesare pentru încadrarea în deficite, și este și scoasă economia din logica funcționării companiilor într-o economie liberală de piață.😯😯😯
  https://cursdeguvernare.ro/samanii-si-vracii-economiei-oamenii-din-spatele-masurilor-fiscale-impozitare-cifra-afaceri.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *