UPDATE 17.15 Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
El a afirmat că au fost aprobate câteva modifică la proiectul de lege.
Astfel, bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum. Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune un proiect de ordonanță de urgență care va limita comisioanele implicate în procesul de eliberare a bonurilor de masă.
Taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%.
În ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale, din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.
Potrivit lui, reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată. Salariul minim în general, care va crește cu 10 procente, la 3.300 lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern.
- Update 15.50 Premierul Ciolacu: Adoptăm astăzi forma finală a măsurilor bugetare. Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament.
- Update 14.08 Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a ședinței de luni.
- Documentul poate fi citit AICI
Guvernul a eliminat din proiectul de lege privind măsurile fiscale una din reformele din administrația locală, potrivit noului proiect publicat de executiv. E vorba despre prevederea din proiectul inițial, care spunea că administrația locală (primării, consilii județene) nu pot cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității etc.
Astfel, în proiectul inițial publicat pe 19 septembrie de Ministerul Finanțelor, la articolul Art. XXIX era stipulat că :
”Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Cheltuielile cu activitățile sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă. Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”.
Acum, acest procent a dispărut din noul proiect de lege.
UDMR a criticat dur această prevedere, spunând că încalcă autonomia locală și decizia autorităților locale.
În schimb, Guvernul a decis să renunțe la prevederile care lăsau ONG-urile fără sponsorizările de la firme.
Astfel, sponsorizările oferite de companii vor fi scăzute din impozitul minim datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:
1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, această limită se determină potrivit normelor;
2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit.
- Update 12.23: Ședința de guvern a fost amânată cu două ore, pentru ora 15.00, potrivit unui nou comunicat al executivului.
- Update 11.55: Ședința de guvern la care ar urma să fie adoptat proiectul fiscal e programată la ora 13.00, potrivit unui anunț al executivului.
Știrea inițială:
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni dimineață la guvern cu miniștrii Finanțelor, Marcel Boloș, și Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a definitiva pachetul măsurilor fiscale menite să reducă deficitul bugetar în 2023 și 2024, potrivit informațiilor G4Media. Azi ar urma să fie adoptat în guvern.
La ședință participă și Marian Neacșu, șeful cancelariei premierului.
Discuția are loc înaintea ședinței de guvern la care executivul va adopta proiectul de lege și îl va trimite în Parlament în procedura de asumare a răspunderii.
Până acum, opoziția nu a strâns semnăturile necesare depunerii unei moțiuni de cenzură.
Cele mai importante prevederi ale proiectului de lege, potrivit Economedia:
- Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
- Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
- Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
- Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
- Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
- Crește TVA pentru anumite produse. Se menține TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
- Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
- Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
- Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
- Cresc accizele la țigări și alcool.
- Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
- Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
- Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.
Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.