UPDATE ASF a sesizat Parchetul și ANAF cu privire la neregulile descoperite la societatea care administrează BRD Pensii Private/ Sancțiuni fără precedent: Amenzi și retrageri de avize pentru conducerea societății, care a măsluit contabilitatea/ Reacția companiei

Redacția mai 13, 2022 2 comentarii
BRD

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancțiuni fără precedent pentru BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, o societate care administrează fondul de pensii private obligatorii BRD Pensii Private, cu peste jumătate de milion de cotizanți. În urma unui control derulat la societate, ASF a descoperit că directorul general înregistra în contabilitate tranzacții care nu aveau la bază documente justificative, iar consiliul de administrație nu a asigurat management prudent. Instituția a retras așadar autorizarea pentru directorul general și doi membri ai consiliului de administrație. În plus, ASF a sesizat și Parchetul și ANAF, a transmis instituția la solicitarea Economedia.

 • UPDATE 19.00 Reprezentanții BRD Pensii Private au transmis la solicitarea Economedia un punct de vedere. Prezentăm mai jos declarația în integralitate:„Recent au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). Deținerile participanților la fondurile de pensii administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la băncile depozitare și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

  Au fost luate imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv implementarea unor controale suplimentare și declanșarea unei investigații interne. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător. Atribuțiile persoanelor potențial responsabile au fost suspendate.

  Membrii Consiliului de Administrație au decis să demisioneze pentru a evita orice potențial conflict de interese în timpul investigației. Noi administratori sunt în curs de numire, sub rezerva validării Autorității de Supraveghere Financiară, în cadrul planurilor de succesiune ale companiei.

  Cu întreg sprijinul acționarilor, activitatea BRD SAFPP se desfășoară în mod normal, sub conducerea dlui Director executiv Floria Hanțilă”.

 • UPDATE 16.40 Consiliul ASF a sesizat organele competete cu privire la indiciile legate de fapte de folosire cu rea credință a activelor societății împotriva intereselor societății, a declarat pentru Economedia Daniel Apostol, purtător de cuvânt al instituției. „Consiliul ASF a dat sancțiuni în linia de competență a ASF. În plus, Consiliul ASF a sesizat Parchetul și ANAF”, a declarat Apostol.

Potrivit unui comunicat al ASF, în sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA.

Totodată, în sarcina membrilor Consiliului de Administrație al societății s-au reținut fapte contravenționale, din care rezultă că aceștia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

Cine sunt cei sancționați

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri sancționatorii:

 • Sancționarea Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 100.000 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
 • Sancționarea lui Laurent Simon Doubrovine, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
 • Sancționarea Ralucăi Ioana Moise, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
 • Sancționarea domnului Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 55.500 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere sancțiunile menționate mai sus, A.S.F. a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările și completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizații erau în vigoare la data de 11.05.2022. În urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliul A.S.F. a hotărât:

 • Retragerea aprobării acordate Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
 • Retragerea aprobării acordate Ralucăi Ioana Moise, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
 • Retragerea aprobării acordate domnului Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

ASF precizează că sancțiunile aplicate nu au vizat activitatea desfășurată de societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. în legătură cu administrarea fondurile de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate, potrivit instituției.

BRD Pensii Private este cel mai mic fond de pensii private obligatorii, după mărime, deținând o cotă de piață de numai 4%. Numărul de cotizanți se ridica, la finalul lunii martie, la 507.555 persoane.

Compania are și cea mai mică rată de rentabilitate anualizată, de numai 4,62%, în decembrie 2021, în timp ce toți ceilalți actori de pe piață au rate de rentabilitate de peste 5,5%, liderul pieței având o rată de rentabilitate de 6,07%.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii

 1. Fură banii tinerilor cu pensii private. Asa sunt obisnuiti, escrocii.
  Sa nu postati comentariile, comunistilor, învechiți în cenzura de altadata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *