USR anunță că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu va retrage ordonanța privind „taxa pe soare”

Redacția dec. 5, 2022 1 comentarii
panouri solare, fotovoltaice

USR anunță că va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanța de urgență ce introduce taxa pe soare, arată un comunicat al partidului.

„Virgil Popescu va fi responsabil pentru o nouă procedură de infrigement împotriva României. Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanța de urgență care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

„Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați. Directiva lasă anumite excepții, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă.  Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați pentru ce consumă ei înșiși este omis ca referință în textul din OUG atunci când se stabilește taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând dorește Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca și a IMM-urilor și fermelor care instalează o putere de 30 kW. Printr-o simplă transformare a sintagmei ”statul poate” în “statul taxează”, guvernul PSD-PNL dă o lovitură producției independente de energie, pentru a proteja piața captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu”, mai arată USR.

„Ordonanța emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenția: Ministerul Energiei este și mare patron în producția de energie și reglementator. Virgil Popescu își apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români”, conchide Cristian Ghinea.

După ce USR a semnalat că Guvernul a adoptat „noaptea ca hoții” o OUG care impune „taxa pe soare”, și liderul senatorilor PSD, Ştefan Radu Oprea, i-a lansat o întrebare liberalului din fruntea Ministerului Energiei. Oprea afirmă că „energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”.

Ministerul Energiei a răspuns duminică la acuzațiile aduse de USR și PSD. Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), arată într-un comunicat că taxa va intra în vigoare în 2026 și că ar fi prevăzută într-o nouă directivă europeană.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *