Ministerul Energiei, după ce USR a reclamat că guvernul introduce „taxa pe soare”: Posibilitatea introducerii unei taxe pentru prosumatori e îndepărtată (2026) și presupune o serie de condiții

Redacția dec. 4, 2022 6 comentarii
panouri solare, fotovoltaice

Posibilitatea introducerii unei taxe pentru prosumatori este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții, transmite Ministerul Energiei. Instituția face o serie de precizări, după ce USR a semnalat că guvernul PSD-PNL introduce o nouă taxă prin OUG – „taxa pe soare” și cere stoparea publicării acesteia în Monitorul Oficial și refacerea textului.

Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare, transmite USR.

„Taxa pe soare” vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

Răspunsul Ministerului Energiei

Ministerul Energiei precizează că prin ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile. „Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333)”.

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32% a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu.

„Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare si reamintim ca prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanta ce a introdus posibilitatea compensarii cantitative a energiei produse de prosumatori, numarul acestora a crescut exponential in cursul anului 2022”, transmite Ministerul Energiei.

Instituția susține că ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, „tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții”.

Condiții pentru taxă

Se fac o serie de precizări în ceea ce privește introducerea unei taxări a prosumatorilor.

„Ca regulă generală, prosumatorii nu plătesc nici o taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori in anumite condiții, acestea regăsindu-se la art 21 din Ordonanță”.

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW;

„Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene si a Parlamentului European, se discutaă despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia”, transmite Ministerul.

Reprezentanții instituției mai precizează că OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. Va mai aduceți aminte de taxa pe fum?Se numea fumăritul,era pusă pe la inceputul sec.xx
  Deci cine avea foc în soba trebuia să plătească o taxă,cine îngheța de frig,nu
  De aici se vede progresul nostru astăzi,o țară cu resurse energetice mari dar condusă de niste dobitoci acceptati de alți dobitoci….

  • bine fac că introduc noi taxe BINE FAC….că poate așa se trezește acest popor de,, idioți adormiți,,care în ziua alegerilor merg la gratare

 2. Nenorociții dracului !!! Nu-i mai satură dracu de taxe și impozite. Orice este bun in tara asta este distrus de politicienii care ne conduc. PSD-PNL sunt ciumă la dublu. Rușine să vă fie!!!

 3. Rușine sa va fie.
  Nici nu mai meritați sa fiți votați Nici stânga nici dreapta,ne dovediți pe zi ce trece ca sunteți la fel.Cu ce tupeu o sa mai veniți pe strada sa va votam?!!!!Cu ce tupeu!!! Sunt foarte revoltat,Auzi taxa pe soare!!!Da ce ,e soarele lor,l au pus ei pe cer???Sa și pună taxa pe aerul care-l respira.!!!!!
  Rușine,Rușine,Rușine sa va fie!!!!!!

 4. bine fac că introduc noi taxe BINE FAC….că poate așa se trezește acest popor de,, idioți adormiți,,care în ziua alegerilor merg la gratare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *