VIDEO Jurnal de tunel : PORR a forat 855 de metri din tunelul Curtea de Argeș pe Autostrada A 1 Sibiu-Pitești/550 de drumari mobilizați pe lotul 4 care ar putea fi inaugurat înainte de termen

Tunel Momaia PORR

Jurnal de Tunel. PORR a forat 855 de metri din tunelul galerie dublă Curtea de Argeș pe lotul 4 al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești. Tunelul Curtea de Argeș cu galerie dublă are 1350 de metri (2700 metri total ambele galerii). Prima galerie, botezată ,,Daniela” este mai avansată cu 491 metri forați, iar galeria de pe Calea II, intrarea Sibiu-Pitești, botezată ,,Alina” este la 364 metri, a precizat pe șantierul lotului 4, Curtea de Argeș-Tigveni (10 km.) secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Este primul tunel veritiabil (forat) pe o autostradă din România, deocamdată și singurul în execuție (WeBuild și Mapa-Cengiz urmează să înceapă tunelurile de la Poiana și Câineni, iar UMB tunelul de un kilometru dintre Margina și Holdea).

,,Sunt pe șantierul Secțiunii 4 Tigveni-Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești A 1, unde construim primul tunel rutier la nivel de autostradă de pe acest drum de mare viteză pe sub Dealul Momaia din județul Argeș, stadiul lucrărilor este următorul:

au fost executați în total 855 metri de tunel forat pe ambele fire, din care 491 metri de tunel pe firul ieșiri din tunel, sensul Sibiu-Pitești (Tunel Daniela) şi 364 metri de tunel pe firul intrării în tunel, sensul Pitești-Sibiu (Tunel Alina)
Tunelul Momaia va fi realizat în conformitate cu normativele și directivele europene, iar printre particularitățile celor două galerii regăsim:
1,3 km lungime
-2 galerii principale separate și paralele, câte una pentru fiecare sens de mers, denumite Tunelul Daniela, pentru sensul de mers Sibiu-Pitești și Tunelul Alina, pentru sensul de mers Pitești-Sibiu
– câte 2 benzi pe sens și acostamente
– sistem de ventilație
– sistem de evacuare
iluminat public
– sistem de comunicare
câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului
Reamintesc faptul că la construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori din România. Mobilizarea antreprenorului pe acest lot este una foarte bună, iar dacă ritmul lucrărilor se va menține, putem spune că această lucrare se va finaliza înainte de termenul contractual. La momentul vizitei, sunt pe întregul amplasament al proiectului cca 550 muncitori și 180 utilaje și echipamente de construcții.” Ionel Scriosteanu.

Ultimul raport CNAIR arată un progres de 25 % execuție pentru întreg lotul Curtea de Argeș-Tigveni, contract de 1,7 miliarde lei (cel mai scump kilometru de autostradă contractat până acum, 34 mil. Euro/km.). Lucrările au început în primăvara anului 2023 cu termen de execuție 44 luni.

Grafic execuție Tunel Curtea de Argeș (captură Răducu Popa/,,Raducu P Drum”)

Detalii tehnice despre Tunelul galerie dublă Curtea de Argeș (botezat Daniela și Alina)
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *