Bulgaria se așteaptă la o decizie privind aderarea deplină la Schengen până la sfârșitul anului

schengen, aderarea romaniei la schengen, spatiul schengen, veto austria schengen, frontiera, stop sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Autoritățile de la Sofia se așteaptă la o decizie privind aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen până la sfârșitul anului, scrie Euractiv.

„Pe 10 octombrie, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu ministrul de interne al Ungariei, vor propune Consiliului Uniunii Europene eliminarea controalelor la frontierele terestre”, a declarat Yordanka Chobanova, care conduce reprezentanța Comisiei Europene în Bulgaria.

Așteptările la Sofia sunt ca Comisia Europeană să susțină ferm Schengen, a adăugat Chobanova.

Controalele la frontierele aeriene și maritime au fost ridicate pentru Bulgaria și România la 31 martie, însă controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare din cauza veto-ului Austriei.

Decizia Austriei de a bloca aderarea Bulgariei la Schengen este nelimitată și depinde de rezolvarea problemei migrației ilegale în UE, a anunțat cancelarul austriac Karl Nehammer în ianuarie, în timpul unei vizite în Bulgaria.

Potrivit unui raport al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei Bulgare de Științe, prezentat în iulie de ministrul interimar al economiei, Petko Nikolov, pierderile directe ale Bulgariei ca urmare a amânării aderării depline la Schengen se ridică la peste 400 de milioane de euro.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat în iunie că se așteaptă la o decizie privind eliminarea frontierelor terestre interne Schengen pentru Bulgaria și România până la sfârșitul anului. Ungaria, care sprijină aderarea Bulgariei și a României la Schengen, deține în prezent președinția rotativă a UE.

Boyko Borissov, liderul celui mai mare partid din Bulgaria, GERB, a declarat că țara trebuie să își asigure prietenii și partenerii din Austria că protejează bine frontierele externe ale UE, dar acest lucru se poate întâmpla numai dacă are un guvern stabil.

Principalul obiectiv al Bulgariei este să adere la spațiul Schengen pentru a reduce presiunea la frontierele sale cu Grecia și România, care cauzează pierderi financiare uriașe pentru întreprinderile și turismul din regiune.

Anularea veto-ului este realistă dacă, după alegerile din Austria, se formează o coaliție largă între Partidul Popular Austriac, socialiști și liberali, cu Partidul Libertății de extremă dreapta în fruntea sondajelor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.