CNAIR a anulat a doua licitație pentru 8 contracte de concesionare a spațiilor de servicii de pe autostrăzile din România

Parcare Autostrada Soarelui Vâlcele

Compania de Drumuri (CNAIR) a anulat oficial luni, 23 septembrie, și a doua licitație pentru 8 contracte de concesionare a spațiilor de servicii de pe autostrăzile din România, din cele 12 perechi de parcări, din cauză că nu au fost depuse oferte.

Din cele 12 loturi, patru dintre ele au primit oferte de la OMV și Mol, respectiv un lot pe secțiunea București – Ploiești (Moara Vlăsiei), unul pe Câmpia Turzii – Gilău (Nodul Turda), unul pe Gilău – Borș (Secțiunea 3C), respectiv unul pe Drumul Expres Craiova – Pitești, Tronson 2, Lot 2 (lot UMB).

Pentru celelalte 8 loturi, licitațiile au fost anulate. Este vorba despre parcările de pe A3 București – Ploiești în zona Bărcănești, A3 Transilvania la Gilău, A4 centura Constanța, A10 la Aiud, drumul expres Craiova – Pitești lângă Balș (lot UMB), parcările de pe centurile Craiova, Satu Mare și Mihăilești.

Concesiunea care viza toate cele 12 loturi are o valoare estimată de 25 miliarde lei. Durata de concesiune este cuprinsă între 17 și 40 de ani cu o cotă de redevență între 1 și 6%. Dintre cele 12 loturi cea mai mare valoare, 2,7 miliarde lei este pentru A4 Ovidiu – Agigea, iar 2 miliarde lei sunt estimate pentru A3 București – Ploiești.

Licitația pentru concesionarea spațiilor de parcare din care Compania de Drumuri urmează să încaseze venituri semnificative fusese lansată pe 4 decembrie 2023, iar ulterior a fost amânată și suspendată.

Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Transporturi, atrage atenția că în ultimii trei ani, au fost anulate două licitații consecutive pentru concesionarea acestor parcări civilizate pe autostrăzile din România.

„Se dă următoarea problemă banală: statul concesionează unui privat parcările de pe autostrăzile construite. Privatul construiește spații de servicii moderne, cu stații de alimentare, magazine, toalete, dușuri și alte servicii de secol 21. În plus, privatul mai plătește statului an de an vreo 100 de milioane de lei redevență. Întrebare: E bună această afacere pentru statul român? Dar pentru compania privată? Dar pentru toți românii care folosesc aceste servicii?
Răspunsul evident e ”DA” pe linie. Mai puțin pentru Sorin Grindeanu. Coaliția PSD-PNL nu vrea să ofere astfel de servicii de calitate pentru români. Nu vrea să muncească pentru venituri sănătoase la bugetul de stat. Știe doar să ia împrumuturi la dobânzi amețitoare, să crească prețurile și taxele și să își hrănească armata de speciali. Oare îi vor păcăli încă o dată pe români când le vor cere votul pe finalul acestui an?”, afirmă Horațiu Cosma.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.