Topul firmelor italiene în România. Analiză: Principalele motoare ale investițiilor sunt industria auto, electrocasnicele și textilele, orientate către forță de muncă “relativ ieftină”, dar vin din urmă serviciile financiare și IT-ul

investitii bani Sursă foto: Dreamstime

Grupul bancar Unicredit, producătorul de anvelope Pirelli și Silcotub sunt cele mai mari companii italiene active în România, arată o analiză privind investițiile din această țară realizată de echipa Romanian Economic Monitor, pentru Ambasada Italiei în România. Șase dintre cei mai mari 10 investitori italieni în România sunt activi în industria prelucrătoare, trei vin din sectorul financiar și unul este activ în sectorul construcțiilor.

Considerând investițiile directe și indirecte, Italia este a patra cea mai mare țară investitoare
în România, cu o pondere de 7,55% în totalul Investițiilor Străine Directe (ISD) intrate în România în 2022, după Germania, Austria și Franța. Economiștii estimează că procentull va depăși 8% pentru anul 2023.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

România este o destinație importantă pentru investițiile italiene în regiune, găzduind mai multe decât Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, dar rata de creștere investițiilor a încetinit.

Analiza arată că industria prelucrătoare este responsabilă pentru cea mai mare parte a veniturile generate de companiile italiene FDI în România (58,1%). Cei mai mari producători de origine italiană în România sunt Pirelli Tyres România, Tenaris Silcotub și DeLonghi (producție de mașini de cafea), urmați de Prysmian (producție de cabluri electrice) și Vard Shipyards (Fincantieri)

“Comparând aceste cifre cu cele din industria serviciilor, este este important să subliniem că, în timp ce industriile tradiționale, cum ar fi industria auto sau industria electrocasnică sunt încă principalul motor al investițiilor italiene în România, orientate către forța de muncă relativ ieftină, dar bine pregătită, există cu siguranță o prezență a forței de muncă forță de muncă cu valoare adăugată mai mare, cu înaltă calificare în sectorul financiar și în industriile IT&C”, menționează analiza echipei Romanian Economic Monitor.

În sectorul manufacturier, exporturile italiene către România sunt mai mari decât importurile italiene din România (9,2 miliarde de dolari față de 7,9 miliarde de dolari în 2022).

În ceea ce privește comerțul exterior dintre Italia și România în sectorul manufacturier, economiștii menționează că compoziția comerțului în ambele direcții este foarte similară, cu excepția
categoria „produse chimice și produse conexe”, unde exporturile italiene către România au fost de cinci
ori mai mari decât exporturile românești către Italia. Atât în cazul importurilor, cât și al exporturilor, 80% din produse manufacturiere au fost în următoarele trei categorii: „Mașini și echipamente de transport echipamente”, ”Produse manufacturiere clasificate în principal după material” și ”Diverse
articole manufacturate”. Ultima categorie constă în principal din „Articole de îmbrăcăminte”.

“Aceste caracteristici structurale sunt o ilustrare clară a unei industrii a modei intensivă, România importă și exportă haine și încălțăminte de diferite tipuri și complexitate, fiind integrată în lanțuri lanțuri valorice globale”, arată analiza.

Conform estimărilor, numărul de companii cu participare italiană la capital a depășit pragul de 50.000 în România și peste 100.000 de angajați lucrează pentru aceste companii.

Cele mai mari companii, după cifra de afaceri, sunt grupul financiar Unicredit și producătorii Pilrelli, Silcotub, De’Longhi și Prusmian Cabluri și Sisteme. Șase dintre cei mai mari 10 investitori italieni în România sunt activi în industria prelucrătoare, trei vin din sectorul financiar și unul este activ în sectorul construcțiilor.

Sursa: Romanian Economic Monitor

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: