Creștere bruscă a importurilor de gaze. Alimentează termocentralele care au devenit a doua sursă de generare a electricității din țară

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Importul de gaze al României a urcat la peste 12 milioane de metri cubi, de la 8, maxim 10 milioane metri cubi, săptămânile trecute, pe fondul cererii din partea termocentralelor ce folosesc acest tip de carburant și accelerării procesului de stocare subterană, în perspectiva următorului sezon rece.

Importul reprezintă mai mult de 50% din producția curentă. Fiind foarte cald, și necesarul de electricitate destul de mare, coroborat cu faptul că unul din cele două reactoare de la Cernavodă este în revizie, termo pe gaz funcționează din plin, la aproape 1.100 MW orari. Și termo pe cărbune funcționează la niveluri ridicate, peste 1.000 MW, ca să acopere deficitul de energie din piață și totodată să beneficieze de prețurile mari ale energiei.

La ieșirea din sezonul rece, pe fondul prețurilor mici ale curentului și gazului, termocentralele funcționau subcapacitat, până în 500 MW, atât pentru gaz cât și pentru cărbune. Este de precizat că, în aceste zile de caniculă, România are, seara, printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa, care depășesc câteodată și 300 de euro/MWh. Ziua, pe baza aportului din fotovoltaic – cea mai ieftină sursă de electricitate, prețurile sunt mai mici.

Revenind la importurile de gaz, este de precizat că toate cele 12,1 milioane de metri cubi vin din Bulgaria. Parte din ele reprezintă traznit către Ungaria, anume 7,2 milioane metri cubi. Acesta apare ca export în datele interactive Transgaz, dar este doar tranzit. În schimb, exportul de 0,8 milioane metri cubi către Republica Moldova este cu adevărat export de gaze de producție locală, principalul furnizor, potrivit informațiilor din piață, fiind Petrom.

Producția locală de gaze este de 22,7 milioane metri cubi, asigurată de Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: