CNAIR a emis primele certificate negative pentru constructori. Pe „lista neagră”: Aktor, Astaldi, Tirrena Scavi, Todini/ Certificate negative și pentru proiectanți: Acciona, Consitrans, Egis sau Search

Infrastructură Autostradă A10 Sebeș Turda

Compania de Drumuri a emis primele certificate negative intermediare pentru constructori și proiectanți, prima etapă din cele trei pe care autoritatea contractantă trebuie să le parcurgă pentru a ajunge la rezilierea unui contract. Certificatele negative care se emit din 90 în 90 de zile (trei certificate consecutive duc la reziliere) au fost introduse în noua formă a legislației privind achizițiile publice, pachet de măsuri care simplifică și contractarea și derularea unor mari investiții publice în infrastructura de transport.

Certificate intermediare care condiționează participarea la noi licitații

Constructorii care nu respectă graficele intermediare de execuție stabilite la 90 de zile pe baza unor certificate nu mai pot participa la licitații: „Autoritatea Contractantă are dreptul de a emite Documente Constatatoare Intermediare, în cadrul cărora va fi consemnat cel puțin stadiul contractului, și dacă este cazul, eventualele întârzieri/deficiențe în implementarea contractului precum și eventualele daune cauzate din culpa Contractantului. Astfel de documentele Constatatoare se emit în implementarea contractului la fiecare 90 de zile de la momentul semnării contractului și se publică în SEAP”.

Printre constructorii care au intrat pe așa numita listă neagră a celor care nu respectă graficele intermediare sunt companii care lucrează pe șantierele de Autostrăzi și Drumuri Expres: Aktor, Astaldi ( Webuild) Tirrena Scavi sau Todini. Pe lista proiectanților care nu și-au îndeplinit termenele sunt: Acciona, Consitrans, Egis sau Search, companii cu numeroase loturi de Autostradă prinse în PNRR. Documentele constatatoare periodice vor fi actualizate și publicate din 90 în 90 de zile și vor reflecta stadiul la zi pentru fiecare contract în parte, așa cum prevăd noile reglementări, aprobate la începutul acestui an. După primirea acestor certificate negative intermediare (Documente Constatatoare periodice), antreprenorii au posibilitatea să recupereze întârzierile și să evite astfel primirea unui nou document constatator negativ la următoarea evaluare.

Lista constructorilor care au primit primele certificate negative, așa cum a prezentat-o ministrul Sorin Grindeanu:

Pentru Contractele de execuție lucrări au primit certificate negative:

– ASOCIEREA Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fosta SC AQUA
PARC SRL)-SC Mavgo Holding SRL-Vahoslav SK-Trameco SA
– ASOCIEREA Alexcor Trading SRL – Mpresa di Construzioni ING. E. Mantovani SpA – Pegasus Engineering SRL
– Todini Construzioni Generali SpA
– ASOCIEREA Cosedil SpA – BIT Invest SRL – Chirulli Andrea Impresa Individuale- Total Road SRL
– ASOCIEREA Concept Infrastrade Logistics SRL – Tehnic Asist SRL
– ASOCIEREA Mavgo Holding SRL- Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – BDU Maxi Construct SRL – Hydrostroy AD
– ASOCIEREA Secol Romania SRL- Secol Societa Edile Construzioni e Lavori SA
– Tirrena Scavi SpA
– ASOCIEREA Webuild SpA – IHI Infrastructure Systems Co Ltd
– ASOCIEREA Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR S.A.) – Euro Construct Trading 98 S.R.L.
– Webuild SpA
Pentru contractele de proiectare aflate în derulare, au primit certificate negative:
– SEARCH Corporation SRL
– EGIS Romania SA
– EGIS International S.A.S
– CONSITRANS S.R.L
– INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A.
– PRIMACONS GROUP S.R.L.
– NV CONSTRUCT SRL”
În ceea ce privește constructorii, Aktor are întârzieri uriașe pe Lotul 3 al Autostrăzii A0 București Sud și pe Lotul 2 Sebeș – Turda (parțial recepționat), Astaldi întârziere la Lotul 5 Sibiu – Pitești, Tirrena Scavi pe Lotul 1 Craiova – Pitești, iar Todini pe Drumul Expres Timișoara – A1.
Acest tip de Documente Constatatoare va permite Comisiilor de evaluare să cunoască în timp real situația concretă a Antreprenorilor care se prezintă la alte licitații și vor constitui baza analizei cu ocazia verificării motivelor de excludere pentru abateri grave sau repetate în derularea contractelor deja încheiate.

Sursa foto: Cătălin Drulă / Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *